Juntaleder innsatt som president i Burkina Faso

Støttespillere av juntaleder Ibrahim Traore tar selfie med en soldat som er lojal til Traore på gata i Ouagadougou. Traore ble offisielt utnevnt til president i Burkina Faso onsdag. Foto: Kilayé Bationo / AP / NTB
Støttespillere av juntaleder Ibrahim Traore tar selfie med en soldat som er lojal til Traore på gata i Ouagadougou. Traore ble offisielt utnevnt til president i Burkina Faso onsdag. Foto: Kilayé Bationo / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kapteinen Ibrahim Traore ble utnevnt til president i Burkina Faso onsdag, ifølge en offisiell uttalelse. Han ledet et militærkupp fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredagens kupp var det andre militærkuppet i det vestafrikanske landet på ni måneder.

Traore ledet en fraksjon i militæret som kuppet makten fra oberstløytnant Paul-Henri Sandaogo Damiba, som selv tok makten i januar.

Flere problemer

Burkina Faso sliter med et sjuårig jihadistopprør i landet som har krevd tusenvis av menneskeliv og drevet nesten to millioner på flukt.

Mer enn en tredel av landet er utenfor myndighetenes kontroll.

Damiba flyktet til Togo etter to dager med stillingskrig, som ble brutt opp av lokale ledere.

En delegasjon fra den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas fullførte et utredningsoppdrag tirsdag, og holdt møter med lokale ledere og Traore.

Tilnærmer seg Russland?

Det har blitt spekulert på at den nye juntaen kan følge etter andre sårbare regimer i fransktalende land i Afrika og knytte tette bånd til Russland på bekostning av Frankrike, tidligere kolonimakt i regionen og en historisk alliert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det dramatiske kuppet sammenfalt med voldelige antifranske demonstrasjoner der demonstrantene plutselig bar russiske flagg.

USA har advart juntaen mot at det vil være risikabelt å alliere seg med Russland. Videre het det at de fordømmer «ethvert forsøk på å forverre den nåværende situasjonen i Burkina Faso».

Traore har tidligere sagt at han vil holde fast ved et løfte Damiba ga til Ecowas om at et sivilt styre skal ta over makten innen juli 2024.