Zelenskyj forteller om «rask og kraftfull» framgang i Sør-Ukraina

Ukrainske styrker gjør fremgang.
Ukrainske styrker gjør fremgang. Foto: AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainske forsvarsstyrker har gjenerobret titalls landsbyer øst og sør i landet, og framgangen i sør er rask og kraftfull, ifølge president Volodymyr Zelenskyj.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den ukrainske hæren rykker fram ganske raskt og kraftfullt, sa Zelenskyj i sin daglige tale i sosiale medier tirsdag.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, her under en pressekonferanse med Jonas Gahr Støre i Kyiv. Foto: Javad Parsa / NTB
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, her under en pressekonferanse med Jonas Gahr Støre i Kyiv. Foto: Javad Parsa / NTB

Russiske myndigheter erkjente tidligere på dagen at ukrainske styrker har gjenerobret områder i Kherson fylke sør i Ukraina, blant annet langs vestbredden av elva Dnepr. Innenriksdepartementet i Kyiv sa dessuten at ukrainske styrker har tatt tilbake kontrollen over 50 landsbyer og bosetninger i samme fylke.

Zelenskyj sier videre at det er gjort framgang også i Luhansk og Donetsk, som sammen med Kherson og Zaporizjzja utgjør territoriene som er forsøkt annektert av Russland.

Annekteringene er i strid med folkeretten og blir skarpt kritisert av vestlige land. Per i dag kontrollerer Russland bare deler av territoriet i de fire aktuelle ukrainske fylkene.

På kart presentert av det russiske forsvarsdepartementet synes det også som at de russiske styrkene har trukket seg nesten fullstendig bort fra østbredden av elva Oskil, der de har hatt et fotfeste.

– Våre soldater stopper ikke, og det er kun et spørsmål om tid før vi forviser okkupanten fra alt vårt territorium, sa Zelenskyj.