Dødstallet etter stadiontragedien har steget til 133 – små porter bidro til kaoset

Minst 133 er døde etter stadiontragedien i Indonesia i helgen. Foto: Yudha Prabowo / AP / NTB
Minst 133 er døde etter stadiontragedien i Indonesia i helgen. Foto: Yudha Prabowo / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 133 personer er døde etter tribunetragedien i Indonesia lørdag. 37 av dem som mistet livet var mindreårige i aldersgruppen tre til 17 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av fotballhistoriens verste stadionepisoder utspilte seg da supportere tilhørende klubben Arema FC stormet banen etter 2-3-tapet for rivalen Persebaya Surabaya i indonesisk fotball. Banestormingen ledet til det komplette kaos, og politiet tok i bruk tåregass i et forsøk på å få kontroll på situasjonen.

Mange mennesker døde av kvelning eller ble trampet i hjel.

Tallet på døde har blitt justert flere ganger de siste dagene. Det ble først meldt om at minst 174 mistet livet, men senere ble tallet justert ned til 125. Mange ble sendt til sykehus og har senere dødd der. Tirsdag opplyste den indonesiske regjeringen at antall døde nå er 133.

Av disse skal det være 37 barn og ungdommer. 91 menn og 42 kvinner mistet livet.

19 under etterforskning

I etterkant av tragedien har det fra flere hold vært rettet kritikk mot politiets bruk av tåregass. Mandag opplyste Indonesias sikkerhetsminister Mohammad Mahfud at det er nedsatt en arbeidsgruppe som skal granske det som skjedde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mahfud tok også til orde for at de ansvarlige må stilles til ansvar og straffes.

Ikke lenge etter kom meldingen om at en lokal politisjef i Malang, der den aktuelle kampen ble spilt, hadde fått sparken. I tillegg skal ytterligere ni høytstående polititjenestemenn være suspendert fra tjeneste og i alt 19 satt under etterforskning, lød meldinger fra offisielt hold tirsdag.

De suspenderte politimennene skal tilhøre en paramilitær styrke som brukes til spesialoperasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uenighet om utgangsportene

Samtidig fortsetter jakten på forklaringer rundt tribunetragedien. Tirsdag kom politiet og Indonesias fotballforbund med hver sin forklaring på hvorfor det oppsto dødelig trengsel ved utgangene.

Fotballforbundet skyldte på at flere av portene var låst, og at de ikke ble åpnet raskt nok da folk ville flykte ut for å unnslippe tåregassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Polititalsmann Dedi Prasetyo avviste på sin side at portene var låst, men viste til at tribuneanlegget på arenaen er bygget for å sluse ut kun to personer samtidig.

– Portene var ikke lukket, men de var for trange. De hadde en kapasitet på to der flere hundre forsøkte å komme seg ut, sa Prasetyo og la til at det var arrangørens ansvar.

Fotballforbundet har utestengt Aremas klubbdirektør og sikkerhetsansvarlige på livstid for ikke å ha sikret banen mot banestorming og for ikke umiddelbart å ha sørget for at utgangene ble åpnet.

Beklagelse

Tirsdag kom også politisjefen i Øst-Java-provinsen med en offentlig beklagelse på TV.

– Som regional politimester er jeg bekymret, trist og beklager samtidig for manglene i sikkerhetsprosedyrene, sa Nico Afinta.

Indonesias president har beordret forbundet å stanse alle kamper i Liga 1 inntil etterforskningen av lørdagens katastrofe er fullført. Det er ventet at undersøkelsene som skal gjøres vil ta mellom to og tre uker.

Det aktuelle fotballstadionet i Indonesia har en kapasitet på 42.000 tilskuere. Ifølge lokale myndigheter var lørdagens kamp utsolgt. Politiet hevder at rundt 3000 fans tok seg inn på banen da sluttsignalet lød.

To politimenn skal også være blant de omkomne.