Russisk journalist bak «no war»-stunt er forsvunnet – datter på elleve år også borte

Den russiske journalisten Marina Ovsyannikova har angivelig forsvunnet med sin elleve år gamle datter.
Den russiske journalisten Marina Ovsyannikova har angivelig forsvunnet med sin elleve år gamle datter. Foto: Natalia Kolesnikova / AFP/NTB

Journalisten Marina Ovsiannikova (44) fanget hele verdens oppmerksomhet da hun holdt opp en plakat på direktesendt russisk TV i begynnelsen av krigen. Nå er hun og hennes elleve år gamle datter forsvunnet fra husarrest.

Mandag gikk russiske myndigheter ut og kunngjorde at den russiske journalisten Marina Ovsiannikova er etterlyst. Den russiske journalisten har sittet i husarrest etter at hun i mars dukket opp med en anti-krig-plakat under en direktesending på statskanalen Channel One.

På plakaten sto det «Nei til krig». Det er ulovlig å omtale invasjonen av Ukraina som en krig, hvor Vladimir Putin og andre russiske myndigheter konsekvent omtaler den som «en spesiell militær operasjon». Ovsiannikova skulle etter planen møte i retten om kort tid, hvor hun risikerer opp til ti års fengsel.

Nå er journalisten forsvunnet.

Datter også borte

Ifølge hennes tidligere ektemann skal Ovsiannikova ha stukket av med deres elleve år gamle datter lørdag, skriver The Guardian.

– Ekskonen min har forsvunnet fra stedet hun skulle sitte i husarrest i, og min 11 år gamle datter er også borte, sier Igor Ovsiannikova.

Nå, tre dager etter hun forsvant, er hun fremdeles sporløst forsvunnet. Mandag ble hun oppført på Russlands liste over ettersøkte personer.

Siden krigens begynnelse har Putin og hans regjering tatt et oppgjør med uavhengig russisk media, demonstranter og bloggere. I mars innførte Putin en fersk lov, hvor alle som blir funnet skyldig i å spre det de definerer som falsk informasjon om det russiske militæret og operasjonen i Ukraina, risikerer 15 års fengsel. Å kalle invasjonen en krig er i seg selv en forbrytelse.

(Saken fortsetter under bildet).

Det var i mars at den 44 år gamle journalisten hoppet inn i en direktesendt nyhetssending med en anti-krig-plakat. Foto: AFP/NTB
Det var i mars at den 44 år gamle journalisten hoppet inn i en direktesendt nyhetssending med en anti-krig-plakat. Foto: AFP/NTB

– Du forårsaker Russlands undergang

Siden har flere hundre uavhengige journalister og bloggere forlatt landet, i frykt for straffeforfølgelse. En rekke journalister har også valgt å forlate sine jobber i landets statskanaler, deriblant tidligere Channel One-nyhetsanker Zhanna Agalakova, som i mars leverte sin oppsigelse. Siden har hun også levert tilbake sine utmerkelser som hun har fått av president Putin for sitt arbeid for statskanalen.

– Herr president, du forårsaker Russlands undergang, og jeg vil ikke ha utmerkelser fra deg, sier Agalakova.