Sverige har sperret av område med gasslekkasjer

Besetningen om bord i et helikopter fra det danske forsvaret holder øye med gasslekkasjen i Østersjøen. Foto: Det danske forsvaret / AP / NTB
Besetningen om bord i et helikopter fra det danske forsvaret holder øye med gasslekkasjen i Østersjøen. Foto: Det danske forsvaret / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svenske kystvakten har sperret av området rundt Nord Stream-lekkasjene i Østersjøen. Svensk påtalemyndighet begrunner det med at åstedet skal undersøkes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge kystvakten ble beslutningen iverksatt mandag ettermiddag. Avsperringen innebærer at kystvakten med støtte fra det svenske forsvaret kan hindre fartøy i å ta seg inn i området.

– Forbudet innebærer forbud mot å kjøre skip, ankre, dykke, fiske, kjøre undervannsfarkoster eller gjennomføre geofysisk kartlegging, skriver kystvakten i en pressemelding.

Avsperringen gjelder et område med en diameter på 5 nautiske mil, det vil si litt over 9 kilometer.

– Det går ikke an å sette opp sperrebånd på havet, men vi gjør det tydelig for all sjøfart at det her pågår en type arbeid som må skje uforstyrret nå, sier kystvaktens talsperson Mattias Lindholm.

– Intensiv fase

Påtalemyndigheten vil ikke gi noen detaljer om avsperringen, men sier at den iverksettes for å kunne gå videre med etterforskningen av «grov sabotasje».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etterforskningen fortsetter, vi er i en intensiv fase. Vi har et godt samarbeid med flere myndigheter i saken. Jeg forstår den store allmenninteressen, men vi er i begynnelsen av en etterforskning, og jeg kan derfor ikke gå inn på detaljer om hvilke etterforskningstiltak vi iverksetter, sier statsadvokat Mats Ljungqvist i en pressemelding mandag kveld.

Fire lekkasjer

Mandag i forrige uke gikk alarmen etter at det ble oppdaget lekkasjer på både Nord Stream 1 og Nord Stream 2 utenfor den danske øya Bornholm. I alt lekker det fire steder på rørledningene, som er bygd for å frakte gass fra Russland til Tyskland. To av lekkasjene er i Sveriges økonomiske sone, mens de to andre er i Danmarks økonomiske sone. Områdene er samtidig internasjonalt farvann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge den svenske kystvakten kan man ikke lenger se at det kommer gass ut fra lekkasjen på Nord Stream 1, men mandag ettermiddag førte lekkasjen på Nord Stream 2 fortsatt til bobler på vannoverflaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen av rørledningene har de siste ukene vært i drift, men begge inneholdt store mengder stillestående gass. Både Russland og USA har avvist at de står bak.

Liten utslippsøkning

Tidligere mandag ble det observert en liten økning i utslippet fra Nord Stream 2, men uten at den svenske kystvakten kunne si hva som var årsaken.

Energistyrelsen i Danmark sier at små mengder gass vil bli presset ut i takt med at rørene blir fylt med vann og at dette trolig forklarer den lille økningen den svenske kystvakten registrerte mandag morgen.

Et stort svensk skip med sonarutstyr om bord er sendt til området.

Den svenske sjøforsvarets største skip, ubåtredningsskipet Belos, har også seilt til området, ifølge Jyllands-Posten. Avisen skriver at skipet har utstyr som kan besiktige skadene på rørledningene.

Belos har blant annet en kran og undervannsfartøyer med kamera og sonarutstyr om bord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det danske sjøforsvaret er også tungt til stede i området. Fregattene Absalon og Esbern Snare er i farvannet omkring Bornholm.

Tilbud om norsk bistand

Under et møte i Joint Expeditionary Force (JEF) har Norge tilbudt å bistå Sverige, Danmark og Tyskland i etterforskningen av Nord Stream-sabotasjen.

Det skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding mandag kveld.

– Vi tar situasjonen i Østersjøen på det største alvor og vil selvfølgelig bistå etterforskningen Sverige, Danmark og Tyskland skal gjennomføre hvis det er behov, sier statssekretær Bent-Joacim Bentzen,