Svenske Svante Pääbo får nobelprisen i medisin

Svenske Svante Pääbo får nobelprisen i medisin for funn om genmateriale og evolusjon.
Svenske Svante Pääbo får nobelprisen i medisin for funn om genmateriale og evolusjon. Foto: Christian Charisius / dpa via AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nobelprisen i medisin tildeles svensken Svante Pääbo for hans funn om genmateriale og evolusjon på menneskets forgjengere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gjennom banebrytende forskning oppnådde Svante Pääbo det ingen trodde var mulig: Kartlegging av genomet til neandertalere, en utdødd slektning av nålevende mennesker, skriver Nobelförsamlingen ved Karolinska Institutet i en pressemelding.

De fremhever at Pääbos funn har gitt forskere nye forutsetninger for å forstå menneskets genmateriale. Blant annet har det bidratt med viktig kunnskap om menneskers forsvar mot infeksjoner.

Trodde ikke sine egne ører

Selv trodde Pääbo det var en spøk da han ble oppringt av Nobelkomiteen mandag.

– Jeg fikk en telefon i morges. Fra Thomas Perlmann i Nobelkomiteen. Jeg trodde nesten det var en spøk først. Men han hørtes veldig overbevisende ut, sier Pääbo Dagens Nyheter.

Pääbos betraktes som grunnleggeren av forskningsfeltet paleogenetikk, som handler om analyse av genetiske prøver av fossiler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

67 år gamle Pääbo får 10 millioner svenske kroner og vil motta prisen fra kong Carl Gustaf i Stockholm i en formell seremoni 10. desember.

– Oppmuntrende

Pääbo sier til Dagens Nyheter at han håper han får arbeidsro i tiden fremover, men legger ikke skjul på at prisen har mye å si for forskningsfeltet hans.

– For feltet er det veldig oppmuntrende. Det har vært stimulerende å se hvordan dette feltet har vokst og hvordan så mange grupper rundt om i verden nå jobber med DNA – ikke bare fra neandertalere og denisovanere, men fra mange utdødde dyr, fra patogener og fra planter og hvordan de har vært i stand til å følge den genetiske utviklingen over tid, sier han.

Pääbo er sønn av forskeren Sune Bergström som fikk samme nobelpris i 1982.

Over 800 ble nominert til prisen, og i fjor gikk den til forskerne David Julius og Ardem Patapoutian for oppdagelsen av nervesensorer for temperatur og berøring.