Trener om fotballtragedien i Indonesia: – Supportere døde i spillernes armer

125 mennesker mistet livet i fotballtragedien i Indonesia. Foto: Hendra Permana / AP / NTB
125 mennesker mistet livet i fotballtragedien i Indonesia. Foto: Hendra Permana / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den chilenske fotballtreneren Javier Roca sier spillere og lagleger forsøkte å redde livet på hardt skadde fans i fotballtragedien i Indonesia lørdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Roca er trener for den indonesiske klubben Arema, som spilte kampen som endte med en av de største tribunetragediene i internasjonal fotball noen gang.

Minst 125 mennesker mistet livet og ytterligere 323 ble skadd da Arema-supportere stormet banen etter 2-3-tapet for rivalen Persebaya Surabaya. Banestormingen ledet til det komplette kaos, og politiet tok i bruk tåregass i et forsøk på å få kontroll på situasjonen.

– Det mest forferdelige var da ofre kom for å bli behandlet av laglegen vår. Omtrent 20 personer ankom og fire døde. Supporterne døde i armene på spillerne, sier Arema-trener Roca i et intervju med den spanske radiostasjonen Cadena Ser.

– Jeg er mentalt knust. Jeg føler på en tung byrde, til og med et tungt ansvar, fortsetter han.

Utsolgt

Sikkerhetspolitiet beskriver scenene som utspilte seg etter kampslutt som opptøyer, og hevder tåregass ble tatt i bruk for å tvinge supporterne tilbake opp på tribunen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange av dødsofrene i katastrofen ble tråkket i hjel og kvalt, ifølge politiet.

Det aktuelle fotballstadionet i Indonesia har en kapasitet på 42.000 publikummere. Ifølge lokale myndigheter var lørdagens kamp utsolgt. Politiet hevder rundt 3.000 fans tok seg inn på banen da sluttsignalet lød.

45 år gamle Roca har trent klubber i Indonesia gjennom mesteparten av karrieren. I intervjuet med Cadena Ser setter han flere ord på dramaet som utspilte seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter kampen gikk jeg til garderoben, mens noen spillere ble værende på banen. Da jeg kom tilbake fra pressekonferansen, skjønte jeg tragedien, sier han.

– Guttene gikk forbi meg med ofre i armene, tilføyer Roca, som sier tragedien hadde vært unngått dersom kampen hadde endt uavgjort.

Fifa: Mørk dag

Sikkerhetspolitiet måtte tåle skarp kritikk i etterkant av kampen. Politisjef Nico Afinta hevdet at politimannskapene forsøkte å bruke mildere virkemidler før de tok i bruk tåregass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det utviklet seg til å bli et anarki. Hjemmesupportere begynte å angripe politimenn og ødelegge biler, sa Afinta.

To politibetjenter skal være blant de skadde, og ti politibiler ble utsatt for hærverk.

Ifølge politisjefen skal det ha blitt foreslått i forkant at kun Arema-supportere fikk være til stede på kampen, gitt rivaliseringen mellom de to klubbene i landets øverste divisjon.

Gianni Infantino, president i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa), omtalte søndag tragedien i Indonesia som en mørk dag i fotballhistorien. Indonesias president Joko Widodo har beordret gjennomgang av sikkerheten på fotballkamper i landet etter det som skjedde.

Det indonesiske fotballforbundet PSSI nedsetter en gruppe som skal undersøke hendelsen.

Landets president har beordret forbundet til å stanse alle kamper i Liga 1 inntil etterforskningen av lørdagens katastrofe er fullført.