Financial Times: Opec+ planlegger produksjonskutt på 1 million fat per dag

Opec vil støtte opp om oljeprisen, og planlegger derfor et betydelig kutt på sitt møte denne uken, opplyser kilder til avisen Financial Times.
Opec vil støtte opp om oljeprisen, og planlegger derfor et betydelig kutt på sitt møte denne uken, opplyser kilder til avisen Financial Times. Foto: Eric Gay / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljealliansen Opec+ vil diskutere et betydelig produksjonskutt for å få opp oljeprisen når medlemslandene møtes onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser personer som «står nær diskusjonene» til avisen Financial Times.

Det er første gang gruppen møtes til et fysisk møte siden mars 2020. Den utvidede alliansen Opec+ ledes av Saudi-Arabia og Russland.

Det er ventet at medlemmene på møtet vil diskutere et kutt på 1 million fat per dag. Det vil i så fall være det desidert største kuttet siden tidlig i pandemien, og det vil tilsvare mer enn 1 prosent av globale forsyninger.

De påfølgende økte oljeprisene kommer på et tidspunkt hvor store deler av verden kjemper for å få ned energikostnadene.

Produksjonskutt kan potensielt skape et brudd med USA, der president Joe Biden har forsøkt å senke drivstoffprisene for bilistene i forkant av det avgjørende mellomvalget i november.

To kilder som er orientert om Saudi-Arabias tankegang, sier imidlertid at landet er opptatt av å senke produksjonen for både å styrke prisene og holde litt produksjonskapasitet i reserve. Kongeriket frykter russisk produksjon kan falle kraftig senere i år når vestlige sanksjoner mot oljeeksporten skjerpes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland sies også å gå inn for et kutt ettersom de har sett oljeinntektene synke de siste månedene. Kjøpere tvinger store rabatter på oljesalget som følge av situasjonen som har oppstått etter invasjonen av Ukraina. Styrkingen av rubelen reduserer også beløpet Russland mottar i sin egen valuta for salg av oljeavtaler som primært er priset i dollar.