Norges FN-ambassadør: – Skadene på Nord Stream er et resultat av hensynsløse sabotasjehandlinger

Norges FN-ambassadør Mona Juul sier at alt tyder på at skadene på Nord Stream er et resultat av bevisste, hensynsløse og uansvarlige sabotasjehandlinger. Foto: Pontus Höök / NTB
Norges FN-ambassadør Mona Juul sier at alt tyder på at skadene på Nord Stream er et resultat av bevisste, hensynsløse og uansvarlige sabotasjehandlinger. Foto: Pontus Höök / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges FN-ambassadør Mona Juul sier at alt tyder på at skadene på Nord Stream er et resultat av bevisste, hensynsløse og uansvarlige sabotasjehandlinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under møtet i FNs sikkerhetsråd sa hun at skadene er til stor bekymring.

– Dette har skapt en svært alvorlig situasjon med tanke på klima- og miljøkonsekvenser, og risiko for skipsfarten. Vi har fortsatt tett kontakt med våre nordiske naboer, og takker Danmark og Sverige for deres felles brev sendt til Sikkerhetsrådet, sa hun.

Juul la til at vi må komme til bunns i hva som har skjedd og hvorfor, selv om det kan ta litt tid.

– Norge støtter fullt ut undersøkelsene iverksatt av danske, svenske og tyske myndigheter for å få full klarhet i denne hendelsen, sa ambassadøren.

Ville skape frykt

Hun viste til at skadene på rørledningene har skjedd på bakgrunn av krig og energikrise i Europa.

– De ansvarlige ønsket tydeligvis å skape frykt og usikkerhet på det europeiske kontinentet. Som en stor leverandør av gass er Norge klar over det spesielle ansvaret vi har for å ivareta sikkerheten på norsk kontinentalsokkel. Vi vil holde tett dialog med våre allierte og partnere om denne saken, sa Mona Juul.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

To undervannseksplosjoner

Danmark og Sverige la i et brev fram detaljer om sprengkraften de mener er brukt for å ødelegge rørledningene.

Minst to undervannseksplosjoner, som sannsynligvis har hatt samme kraft som en bombeeksplosjon tilsvarende flere hundre kilo med eksplosiver, forårsaket lekkasjene.

Eksplosjonene hadde en styrke på 2,3 og 2,1, noe som førte til fire lekkasjer, to på dansk og to på svensk territorium.

Svært krevende reparasjon

Det russiske energiselskapet Gazprom sier at det har begynt å se på måter å sette Nord Stream 1 og 2 i stand igjen.

Oppgaven vil imidlertid være svært krevende fra et teknisk synspunkt, sa talsmann Sergei Kupriyanov til FNs sikkerhetsråd i New York via videolink.

Han la til at det ikke er noe tidsskjema for reparasjonene siden det aldri har vært slike lekkasjer før. Kupriyanov beskrev situasjonen for å være helt uten sidestykke.