Russland anerkjenner ukrainske fylker som uavhengige

Russlands president Vladimir Putin har undertegnet et dekret som anerkjenner fire russisk-okkuperte fylker i Ukraina som uavhengige. Det er et steg på veien mot en ventet annektering. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
Russlands president Vladimir Putin har undertegnet et dekret som anerkjenner fire russisk-okkuperte fylker i Ukraina som uavhengige. Det er et steg på veien mot en ventet annektering. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president Vladimir Putin har undertegnet et dekret som anerkjenner de ukrainske fylkene Kherson og Zaporizjzja som uavhengige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det melder det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

Det ble avholdt såkalte folkeavstemninger om å slutte seg til Russland i fire russisk-kontrollerte fylker denne uka. I tillegg til Kherson og Zaporizjzja er det også snakk om Luhansk og Donetsk. De omfattes imidlertid ikke av dekretet, da Putin anerkjente dem som uavhengige i februar, like før invasjonen av Ukraina.

Deler av påskuddet for invasjonen innad i Russland var da å forsvare etniske russere som angivelig var ofre for et pågående folkemord i Luhansk og Donetsk, der Moskva har støttet separatiststyrker militært siden annekteringen av Krim-halvøya i 2014.

Russland planlegger å annektere de fire fylkene under en seremoni i Moskva klokka 14 fredag norsk tid. Dekretet baner vei for dette, skriver redaktør Kevin Rothrock i det russiske nyhetsnettstedet Meduza.

Planene har blitt møtt med bred internasjonal fordømmelse, blant annet fra utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og FNs generalsekretær António Guterres.