Joe Biden lover kamp mot sult og overvekt i USA

President Joe Biden vil bekjempe sult og kostholdsrelaterte sykdommer og fedme blant befolkningen i USA.
President Joe Biden vil bekjempe sult og kostholdsrelaterte sykdommer og fedme blant befolkningen i USA. Foto: Evan Vucci / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Joe Biden mener det er på tide at amerikanere endrer kostholdet sitt. Han vil ha slutt på både sult, sykelig overvekt og diettrelaterte sykdommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag var Biden vert for en konferanse om sult, ernæring og helse som ble arrangert i Det hvite hus. Der listet han opp flere mål for de kommende årene.

Ett av målene er at innen tiåret er omme skal ingen behøve å gå sultne til sengs i USA; et annet mål er å få amerikanerne til å spise sunnere mat.

– Jeg vet vi kan gjøre dette, sa Biden til en sal full av helsepersonell, representanter for ulike næringer og for amerikanere som har opplevd sult.

Sult og overvekt

Tall innhentet av myndighetene viser at hver tiende husholdning i USA i fjor opplevde matvaresikkerhet. Definisjonen på dette er at familien tidvis ikke har råd til nok mat.

42 prosent av alle amerikanere er samtidig overvektige, noe som for mange får store helsemessige følger, viser statistikk fra Food and Drug Administration.

Under onsdagens konferanse presenterte Biden sin plan for «å få slutt på sult og redusere kostholdsrelaterte sykdommer i USA innen 2030».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Milliardløfter

For å oppnå dette har Biden fått en rekke organisasjoner, institusjoner, matvareindustrien og andre bedrifter med på laget, og de har ifølge Det hvite hus lovet å bidra med over 85 milliarder kroner for å nå målene.

Planen krever godkjenning i Kongressen før den kan realiseres. Den er ambisiøs, men oppnåelig, ifølge en framtrendene tjenestemann.

Nixons løfte

Konferansen kommer over 50 år etter at daværende president Richard Nixon arrangerte en lignende konferanse i 1969. Da lovte Nixon «å sette en stopper for sulten i Amerika … for all tid».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skjedde som kjent ikke, men et resultat av konferansen var at man fikk etablerte et program for kvinner, spedbarn og barn , et viktig program som blant annet gir kvinner ammestøtte og mathjelp, samt annen hjelp og råd til familier.

Store konsekvenser

Ernæringskrisen innebærer stigende tilfeller av kostholdsrelaterte sykdommer som diabetes type 2, høyt blodtrykk og visse former for kreft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Konsekvensene av matusikkerhet og kostholdsrelaterte sykdommer er store, vidtrekkende og påvirker i stor grad deler av samfunnet vårt. Det finnes ingen enkle eller raske måter å løse disse komplekse problemene på, konstaterer Biden-administrasjonen.

Det understrekes at mange av disse ernæringsmessig relaterte sykdommene kan forebygges, samtidig som man kan hjelpe landets fattige fra sult.