Russere møtes av demonstranter i Georgia

"Russiske desertører, dere er ikke velkomne", lød teksten på et av bannerne til aktivister som onsdag demonstrerte ved en av grenseovergangene mellom Russland og georgia.
"Russiske desertører, dere er ikke velkomne", lød teksten på et av bannerne til aktivister som onsdag demonstrerte ved en av grenseovergangene mellom Russland og georgia. Foto: Shakh Aivazov / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonen i Georgia protesterer mot masseinnvandringen av russere som flykter fra president Vladimir Putins mobiliseringsordre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den siste uka har det ifølge myndighetene i Georgia ankommet over 50.000 russere, de fleste av dem menn i stridsdyktig alder som frykter å bli sendt til krigen i Ukraina.

Protestene mot masseinnvandringen øker, og onsdag samlet en gruppe demonstranter seg ved Kazbegi-grenseovergangen, utstyrt med georgiske og ukrainske flagg og plakater med tekster som «Putin er en terrorist» og «Russland dreper».

Den ukrainske nasjonalsangen ble også spilt under demonstrasjonen, som var organisert av det pro-vestlige opposisjonspartiet Droa.

Sikkerhetsrisiko

– Den ukontrollerte tilstrømmingen av russere er uten sidestykke og utgjør en sikkerhetsrisiko for Georgia, sa en av dem som organiserte markeringen ved grenseovergangen, Tamar Gvinianidze.

– Grensa må øyeblikkelig stenges. Georgias regjering har vist seg ute av stand til å håndtere migrasjonskrisen, la hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Gvinianidze vil det de neste dagene bli holdt en større demonstrasjon ved grensa med krav om at overgangen stenges.

Titusener

Georgias innenriksminister Vakhtang Gomelauri opplyste tirsdag at det nå ankommer rundt 10.000 russere hver dag, dobbelt så mange som for en uke siden.

I løpet av de fire første månedene av krigen flyktet det også nærmere 50.000 russere til Georgia, mens rundt 40.000 flyktet til Armenia. Ingen av landene krever visum for russiske statsborgere.

Vonde minner

Tilstrømming av russere vekker vonde minner hos mange georgiere, som husker den russiske invasjonen i 2008.

Den fem dager lange krigen den gang endte med deling av landet, og russiske styrker har siden vært stasjonert i de to utbryterregionene Sør-Ossetia og Abkhasia.