Danmarks utenriksminister har snakket med USA om gasslekkasjene i Østersjøen

Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod orienterte tirsdag USAs utenriksminister Antony Blinken om gasslekkasjene i Østersjøen. Foto: Emil Helms / NTB
Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod orienterte tirsdag USAs utenriksminister Antony Blinken om gasslekkasjene i Østersjøen. Foto: Emil Helms / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod snakket tirsdag kveld med USAs utenriksminister Antony Blinken om lekkasjene fra gassrørledningene Nord Stream 1 og 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kofod orienterte Blinken om situasjonen, som blir etterforsket av danske myndigheter.

– Jeg informerte om den alvorlige situasjonen som har vært med eksplosjoner på Nord Stream 1 og 2. Og om at vi ser det som en bevisst handling, sier Kofod.

Blinken lovte å støtte fullt opp om både Danmark og Europa, ifølge Kofod.

– Det er full støtte fra amerikanerne til både Danmark, Europa og den europeiske energisikkerheten.

Det er oppdaget gasslekkasjer tre steder på de to gassrørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i Østersjøen.

To av lekkasjene er på Nord Stream 1 i svensk økonomisk sone, omtrent utenfor Simrishamn i Sverige. Nord Stream 2 lekker i dansk økonomisk sone, sørøst for Bornholm. Både norske, danske og svenske målestasjoner registrerte kraftige eksplosjoner i de samme områdene som gasslekkasjene oppsto.

Flere lands ledere har gått ut og sagt at gasslekkasjene trolig er et resultat av sabotasje, inkludert statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Sveriges statsminister Magdalena Andersson.