Saudi-Arabias omstridte kronprins blir statsminister

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kronprins Mohammed bin Salman overtar posten som statsminister i Saudi-Arabia, ifølge et dekret fra kongefamilien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den omstridte kronprinsen, som har vært landets de facto leder i flere år, overtar posten som statsminister fra 86 år gamle kong Salman. Han gir samtidig fra seg posten som forsvarsminister til lillebroren Khalid bin Salman, som inntil nylig var viseforsvarsminister.

Andre statsråder, blant dem finansministeren, innenriksministeren, utenriksministeren og olje- og energiministeren beholder sine poster, går det fram av dekretet, som er gjengitt av offisielle Saudi Press Agency.

Mohammed bin Salman er 37 år gammel og ble utnevnt til forsvarsminister i 2015. Samme år innledet han en krig mot houthiopprørerne i nabolandet Jemen. Den pågår fortsatt og har forårsaket enorme lidelser.

Amerikansk etterretning har også konkludert med at det var kronprinsen som beordret drapet på regimekritikeren og journalisten Jamal Khashoggi, som i oktober 2018 ble lokket inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul der en dødsskvadron ventet.

Den aldrende Kong Salman har vært innlagt på sykehus to ganger i år, og det har lenge vært spekulert i når han vil overlate tronen til kronprinsen.