Bidens plan om sletting av studiegjeld anslås å koste 400 milliarder dollar

Kongressens budsjettkontor anslår kostnaden for Joe Bidens plan om sletting av studiegjeld for mange amerikanere til rundt 400 milliarder dollar. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
Kongressens budsjettkontor anslår kostnaden for Joe Bidens plan om sletting av studiegjeld for mange amerikanere til rundt 400 milliarder dollar. Foto: Susan Walsh / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Joe Bidens plan om å slette deler av studiegjelda for landets mange gjeldstyngede anslås å koste 400 milliarder dollar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyste Kongressens budsjettkontor (CBO) mandag.

Anslaget ble etterspurt av republikanske folkevalgte. De mener Biden kaster bort penger på tiltaket og at offentlige midler kan brukes på mer effektivt vis.

En tjenesteperson i Det hvite hus sier til nyhetsbyrået AFP at CBO omtaler kostnadsestimatet som «svært usikkert» og sier at de er enige.

Tiltaket ble kunngjort 24. august, etter at Biden kom med lovnader i valgkampen. Planen er at alle som tjener mindre enn 125.000 dollar i året, drøyt 1,3 millioner kroner, vil gå slettet 10.000 i studiegjeld.

De som er i en spesielt vanskelig økonomisk situasjon, vil kunne få slettet 20.000 dollar.

At mange amerikanere har svært høy studiegjeld, har vært et politisk dilemma i USA i flere tiår. Noen av Bidens partifeller mener tidligere studenter burde få slettet hele gjelden.

Republikanerne mener på sin side at en ordning med gjeldssletting vil være urettferdig for dem som i årevis har betjent sine lån og betalt store summer i renter og avdrag.

Universitetsutdannelse koster ofte mellom 10.000 og 70.000 dollar i året, og myndighetene anslår at snittgjelda for avgangselever er 25.000 dollar.