Trykkfall i Nord Stream 1 etter gasslekkasje i Nord Stream 2

Arbeid på gassrørledningen Nord Stream 2 i Østersjøen. Det oppsto lekkasje i ledningen mandag, og noen timer senere falt trykket betraktelig i forløperen Nord Stream 1. Foto: Bernd Wüstneck / DPA via AP / NTB
Arbeid på gassrørledningen Nord Stream 2 i Østersjøen. Det oppsto lekkasje i ledningen mandag, og noen timer senere falt trykket betraktelig i forløperen Nord Stream 1. Foto: Bernd Wüstneck / DPA via AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trykket har falt i gassrørledningen Nord Stream 1, opplyser operatøren mandag kveld. Det skjer etter at det ble observert en lekkasje i Nord Stream 2 tidligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Begge de to ledningene til Nord Stream 1 er rammet, sier en talsmann for operatøren Nord Stream AG til det tyske nyhetsbyrået DPA. Kapasiteten falt plutselig til null mandag, og det er åpnet etterforskning.

Tyske myndigheter opplyser til nyhetsbyrået at de ikke vet hva som forårsaket trykkfallet. Nord Stream 1 er den gamle gassrørledningen som har fraktet gass fra Russland til Tyskland.

Trøbbel med Nord Stream 2

Mandag ble det også meldt om et plutselig trykkfall i Nord Stream 2, som går fra Russland til Tyskland via Østersjøen. På kort tid falt trykket fra 105 bar til 7 bar.

Like etter kunngjorde den danske sjøfartsmyndigheten Søfartsstyrelsen at det var observert en gasslekkasje sørøst for øya Bornholm i Østersjøen, der ledningen går.

Lekkasjen utgjør en fare for skipstrafikken i området, ifølge Søfartsstyrelsen. Svenske sjøfartsmyndigheter har sendt ut et navigasjonsvarsel til skip i området om å holde seg minst fem nautiske mil unna lekkasjestedet. Grunnen er fare for brann i gassrørledningen, opplyser en talsmann for det svenske sjøfartsverket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken til lekkasjen er så langt ikke kjent. En journalist fra Brussel-avdelingen til politikknettstedet Politico tvitrer at tjenestepersoner i Berlin tror begge rørledningene er utsatt for angrep.

Stanset av krigen

Gassrørledningen Nord Stream 2 var så å si ferdig bygget og fylt med gass. Men kranen rakk aldri å bli åpnet før Russland invaderte Ukraina. På grunn av krigen valgte tyske myndigheter å ikke sette rørledingen i drift.

Siden da har Russland stengt gassleveransen til Tyskland via den gamle gassrørledningen Nord Stream 1. Russiske myndigheter hevder det skyldes vedlikeholdsproblemer, noe tyske myndigheter stiller spørsmål ved.

Hendelsene ved gassrørledningene påvirker dermed ikke energiforsyningen til Tyskland, ifølge tyske myndigheter.