Menneskerettighetsorganisasjon: Minst 76 drept i demonstrasjoner i Iran

Demonstrasjonene i Iran etter dødsfallet til 22 år gamle Mahsa Amini har pågått i over ti dager. Her setter demonstranter i Teheran fyr på en politimotorsykkel.
Demonstrasjonene i Iran etter dødsfallet til 22 år gamle Mahsa Amini har pågått i over ti dager. Her setter demonstranter i Teheran fyr på en politimotorsykkel. Foto: Wana News Agency / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 76 mennesker har mistet livet i demonstrasjonene i Iran den siste uken, ifølge den Oslo-baserte menneskerettighetsorganisasjonen Iran Human Rights (IHR).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er 26 flere drepte enn fredag, da organisasjonen opplyste at mint 50 personer var drept. Iranske myndigheter hevder på sin side at 41 personer er drept.

– Vi oppfordrer verdenssamfunnet til å ta grep for å stanse drap og tortur av demonstranter i Iran, sier leder for organisasjonen, Mahmood Amiry-Moghaddam, mandag.

Av de døde er de fleste demonstranter, men noen er også medlemmer av sikkerhetsstyrkene.

Mandag fortsatte protestene, og nord i landet ble over 450 mennesker pågrepet, ifølge iranske nyhetsbyråer. Samtidig advarer myndighetene i Teheran om at det vil bli slått mye hardere ned på demonstrantene enn tidligere, melder Reuters.

Irans religiøse ledere framsatte mandag også nye beskyldninger mot USA, som blir beskyldt for å forsøke å undergrave landets styre.

Demonstrasjonene brøt ut etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde etter å ha blitt pågrepet av det iranske moralpolitiet 13. september. Grunnen skal ha vært at hun gikk med hijaben på feil måte.

Ifølge iransk politi døde Amini av hjerteinfarkt. Familien til 22-åringen avviser at hun hadde hjerteproblemer.