Europeiske allierte gratulerer Meloni med seieren

Europeiske høyrepartier gratulerer Giorgia Meloni og hennes høyrekoalisjon med det som synes å være en overlegen valgseier i Italia. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB
Europeiske høyrepartier gratulerer Giorgia Meloni og hennes høyrekoalisjon med det som synes å være en overlegen valgseier i Italia. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB Foto: NTB

Politikere fra tyske AfD, franske Nasjonal samling og polske PiS gratulerer Giorgia Meloni og hennes Italias brødre med det som synes å være en overlegen valgseier.

Foreløpige valgresultater viser at høyrepopulisten Meloni og hennes parti er de store valgvinnerne i Italia. Høyrekoalisjonen med Ligaen og Fremad Italia kan komme til å få rent flertall i begge kamre i nasjonalforsamlingen.

– Vi feirer med Italia! Sverige i nord, Italia i sør: Venstreregjeringer er gårsdagens nytt, skriver Beatrix von Stroch fra ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD).

Polens statsminister Mateusz Morawiecki, som representerer nasjonalkonservative Lov og rettferdighet (PiS), gratulerer også, mens Jordan Bardella, som er partileder i franske Nasjonal samling, skriver at italienerne har gitt EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen «en leksjon i ydmykhet»,

Von der Leyen sa forrige uke at kommisjonen har virkemidler de kan bruke om Italia under en ny høyreregjering ikke skulle følge EUs regler.

– Ingen trussel kan stanse demokratiet. Europas folk hever hodet og tar skjebnen tilbake i egne hender, skriver Bardella.