Canada setter inn hæren i kampen mot Fiona

Avisen Wreckhouse Press tok lørdag dette bildet av et hus i Port aux Basques. Senere var huset havnet i sjøen. Foto: Rene Roy / Wreckhouse Press / The Canadian Press / AP / NTB
Avisen Wreckhouse Press tok lørdag dette bildet av et hus i Port aux Basques. Senere var huset havnet i sjøen. Foto: Rene Roy / Wreckhouse Press / The Canadian Press / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Canadiske soldater settes inn for å hjelpe i oppryddingen etter at restene av orkanen Fiona herjet på landets østkyst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fiona hamret lørdag løs på de canadiske kystprovinsene Nova Scotia, Prince Edward Island og Newfoundland og Labrador. Også Quebec ble rammet av vind med orkans styrke. Uværet brakte med seg kraftig regn og store bølger langs østkysten.

Forsvarsminister Anita Anand sa lørdag at soldater settes inn for å fjerne trær som har veltet og hjelpe med annen opprydding, samt gjenopprette transportnett. Hun har ikke oppgitt noe tall på hvor mange soldater som skal bistå.

I Karibia døde minst fem mennesker som følge av Fionas herjinger dagene i forveien. I Canada var det natt til søndag norsk tid ikke kommet meldinger om døde eller alvorlig skadde.

Hus på sjøen

Men politiet sier at en kvinne kan ha blitt feid på sjøen i byen Channel-Port aux Basques på sørkysten av Newfoundland. Hun har status som savnet.

Kraftige bølger hamret løs i denne byen lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ser bygninger på sjøen. Jeg ser skrot flyte overalt. Det er fullstendig ødeleggelse. En leilighet er borte, sier sjefredaktør René J. Roy i Wreckhouse Press, som bor i byen.

Han anslår at mellom åtte og tolv hus og bygninger er skylt på sjøen.

Trudeau avlyser

Etter hvert som omfanget av ødeleggelsene blir klart, har statsminister Justin Trudeau avlyst reisen sin til Japan, der han skulle ha vært til stede i begravelsen til den drepte tidligere statsministeren Shinzo Abe.

– Vi ser bilder med ødeleggelser i Port aux Basques. Prince Edward Island har opplevd ødeleggelser som aldri før. Cape Breton blir også hardt rammet. Folk ser boligene sine bli ødelagt. Til folk som er bekymret vil jeg si at vi er der for dere, sier Trudeau.

Over 415.000 abonnenter hos strømselskapet Nova Scotia Power, rundt 80 prosent av provinsene nesten 1 million innbyggere, var berørt av strømbrudd lørdag.

Over 500.000 strømabonnenter manglet lørdag elektrisitet i provinsene Nova Scotia, Prince Edward Island og New Brunswick.