Lavrov hevder at Russland ikke hadde noe valg

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov gjentok flere påstander knyttet til bakgrunnen for invasjonen av Ukraina da han talte i FNs hovedforsamling lørdag. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov gjentok flere påstander knyttet til bakgrunnen for invasjonen av Ukraina da han talte i FNs hovedforsamling lørdag. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Sergej Lavrov forsvarer fra FNs talerstol Russlands krig i Ukraina og hevder at Moskva ikke hadde noe annet valg enn å gripe inn militært.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Lavrov talte i hovedforsamlingen lørdag, var hans sentrale påstand som følger: Det er USA og dets allierte – ikke Russland, slik de hevder – som på aggressivt vis undergraver det internasjonale systemet FN representerer.

Dag etter dag er Russland blitt møtt med kraftig fordømmelse på den årlige høynivåuka i FN som følge av invasjonen av Ukraina. Da det var Lavrovs tur, forsøkte han å rette oppmerksomheten mot USA. Han listet opp eksempler fra historien på at amerikanerne ikke godtar en verden der også andre land fremmer sine nasjonale interesser.

– USA forsøker å forvandle hele verden til sin egen bakgård, sa Lavrov.

Han anklaget videre vestlige land for å lide av russofobi uten sidestykke og for å ville ødelegge Russland.

– Hysteri

Han gjentok flere av de russiske påstandene om hvorfor Russland anerkjente de to regionene i Donbas som uavhengige og sendte soldater inn i nabolandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vestlige lands manglende evne til å forhandle og Kyiv-regimets fortsatte krig mot sitt eget folk, gjorde at vi ikke hadde noe valg, hevdet Lavrov.

Lavrov holdt en lengre pressekonferanse etter talen. Der gjorde han blant annet narr av det han omtalte som «hysteri» i de vestlige fordømmelsene av de såkalte folkeavstemningene i russisk-okkuperte deler av Ukraina.

Den russiske utenriksministeren hevdet videre at EU er i ferd med å bli en «autoritær, grell, diktatorisk enhet».