Folkeavstemning i gang i russisk-kontrollerte områder i Ukraina

Et militærkjøretøy kjører under et skilt med «sammen med Russland for alltid, september 27» i forkant av folkeavstemningen i russisk-kontrollerte Luhansk. Foto: AP / NTB
Et militærkjøretøy kjører under et skilt med «sammen med Russland for alltid, september 27» i forkant av folkeavstemningen i russisk-kontrollerte Luhansk. Foto: AP / NTB

De såkalte folkeavstemningene i fire russisk-kontrollerte områder i Ukraina har begynt til tross for internasjonal fordømmelse.

Valglokalene åpnet klokken 7 fredag morgen norsk tid, ifølge flere statlige russiske nyhetsbyråer.

Russiskstøttede separatister i Donetsk og Luhansk, samt okkuperte områder i Kherson og Zaporizjzja, varslet denne uka at de vil holde folkeavstemninger om å slutte seg til Russland. Avstemningen skal vare fram til 27. september.

Folkeavstemningene blir sett på som en selvfølge til fordel for annektering, og Ukraina og deres allierte har allerede sagt de ikke vil anerkjenne resultatene, melder The Guardian.

Brudd på folkeretten

– Vi kan ikke og vi vil ikke la president Putin slippe unna med dette, sa USAs utenriksminister Antony Blinken da han talte for FNs sikkerhetsråd torsdag.

Separatistenes planer om folkeavstemninger følger malen fra folkeavstemningen i 2014 da Russland annekterte Krim-halvøya i det sørlige Ukraina, noe verken Ukraina eller Vesten har anerkjent.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har fordømt avstemningene i russisk-kontrollerte områder i Ukraina denne uka, og kalt det et brudd på folkeretten.

Opptrapping av krigen

Folkeavstemningene kommer etter en periode med kraftig ukrainsk framgang på slagmarken, der store områder nordøst i landet er blitt gjenerobret fra den russiske invasjonshæren. Ukrainske styrker har også rykket fram i Kherson-området og satt russiske styrker under hardt press der.

Kort tid før den storstilte russiske invasjonen av Ukraina 24. februar, anerkjente Russlands president Vladimir Putin de ukrainske regionene Donetsk og Luhansk, som utgjør Donbas-regionen øst i landet, som «uavhengige».

Nato har omtalt folkeavstemningen og Russlands delvise mobilisering av reservestyrker som en ytterligere opptrapping av krigen.