Libanesiske banker stenger på ubestemt tid

Libanesiske stenger dørene på ubestemt tid som følge av voldelige opprør fra bankkunder som ikke får tilgang på sparepengene sine.
Libanesiske stenger dørene på ubestemt tid som følge av voldelige opprør fra bankkunder som ikke får tilgang på sparepengene sine. Foto: Bilal Hussein / AP

Libanesiske banker stenger på ubestemt tid etter å ha avvist en sikkerhetsplan fra myndighetene. Desperate kunder får ikke tatt ut sparepengene sine.

Den libanesiske bankforeningen kunngjorde nedstengingen torsdag.

– Et av våre krav er at vi får sikkerhetsgarantier slik at vi kan holde bankene trygge. Folk kommer inn med våpen og kaster bensin overalt. Må vi vente til noen dør før vi gjør noe med det?, sier generalsekretær i bankforeningen, Fadi Khalaf, til AFP.

I 2019 innførte bankene strenge regler for hvor mye utenlandsk valuta det er lov å ta ut, noe som har ført til at innskuddene til mange libanesere fryses. De fleste libaneserne har sparepenger i amerikanske dollar.

Voldelige opptøyer

Den siste tiden har det derfor vært voldelige opptøyer mot libanesiske banker fra desperate kunder som vil ha tilgang på sparepengene sine som per nå er fryst. Bankforeningen har avslått en kriseplan fra regjeringen om å avverge angrepene, som de mener ikke var god nok for å sikre ansattes sikkerhet på jobb.

Det har vært flere situasjoner hvor folk har tatt seg inn i banker og forsøkt å rane dem for å få utbetalt sparepengene sine. Bankranerne har for det meste blitt feiret blant libaneserne, som anklager myndighetene for utbredt korrupsjon og dårlig ledelse.

Historisk økonomisk krise

Fordi landet står i en historisk økonomisk krise, er det mange som nå sliter med å betale regningene sine.

Verdensbanken har beskrevet situasjonen i Libanon som er av de mest alvorlige siden 1800-tallet. Fattigdommen i Libanon har økt drastisk i løpet av det siste året. Ifølge FN er tre firedeler av befolkningen rammet at fattigdom.

Det libanesiske pundet har i tillegg mistet 96 prosent av sin verdi siden krisen begynte i 2019.