Esa vil sende europeer til månen innen 2030

Europeiske astronauter vil være på månen innen 2030, sier Esa-sjef Josef Aschbacher i et intervju med tyske DPA. Illustrasjonsfoto: Javad Parsa / NTB
Europeiske astronauter vil være på månen innen 2030, sier Esa-sjef Josef Aschbacher i et intervju med tyske DPA. Illustrasjonsfoto: Javad Parsa / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En europeisk astronaut bør være på månen innen tiåret er omme, sier generaldirektør Josef Aschbacher i den europeiske romfartsorganisasjonen Esa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aschbacher spår i et intervju med det tyske nyhetsbyrået DPA at månens økonomiske potensial først vil bli tydelig det neste tiåret.

– Vi er kun i starten av å bruke månen bærekraftig i våre prosjekter, sier han. Han erkjenner at det stadig er vanskelig å fastsette potensialet, men sier at han «personlig er overbevist om at det vil være verdt det».

Budsjettet spiller imidlertid en rolle, påpeker han. Esas budsjett og veikart for de tre neste årene vil fastsettes av medlemslandene ved ministerrådet i november.

Det siste året har bydd på litt av hvert for Esa. Ariane 6-raketten har fortsatt ikke blitt tatt i bruk, og det europeiske bidraget til Artemis-oppdraget er ikke på vei til månen ennå.

Russlands kunngjøring om at de akter å trekke seg fra den internasjonale romstasjonen (ISS) etter 2024, trekkes fram som et skjær i sjøen av Aschbacher.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men han viser til at raketten Vega-C har vært avfyrt for første gang, og at Esa og EU for første gang har hatt toppmøte for å ta avgjørelser sammen.

Mens framtida for ISS er usikker, vil snart en ny generasjon astronauter fly til Gateway-stasjonen, en romstasjon som skal gå i bane rundt månen og være støtteplattform for framtidige ekspedisjoner i verdensrommet.