Kina: Foreldre saksøkte datteren de forlot – fikk medhold

Barn og voksne koser seg under et lanterneshow under en høstfestival i Guangzhou tidligere denne uken. Stemningen var ikke like god i rettsalen mellom foreldrene og datteren de forlot og deretter saksøkte.
Barn og voksne koser seg under et lanterneshow under en høstfestival i Guangzhou tidligere denne uken. Stemningen var ikke like god i rettsalen mellom foreldrene og datteren de forlot og deretter saksøkte. Foto: Str / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 29 år gammel kvinne i den sørlige kinesiske byen Guangzhou ble saksøkt av sine biologiske foreldre, etter at hun nektet å kjøpe en leilighet til sin yngre bror. Søksmålet vekker harme i Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinesiske medier har identifisert kvinnen med etternavnet Zhang. Ifølge avisene ble hun forlatt av foreldrene da hun var to år gammel og vokste opp hos tanten. Hun skal ikke ha hatt noe særlig kontakt med foreldrene før hun i voksen alder brukte sparepenger på å kjøpe en leilighet til kusinen sin, som hun hadde et nært forhold til.

Da ville foreldrene plutselig ha kontakt med datteren igjen, og krevde at hun behandlet sin biologiske bror på samme måte som kusinen og kjøpe en leilighet til ham også. Foreldrene hadde i motsetning til datteren, beholdt den yngre sønnen selv.

«foreldrebidrag»

Da hun nektet å gjøre dette saksøkte foreldrene henne for 500.000 yuan, tilsvarende 728.000 norske kroner for «foreldrebidrag».

Retten var helt enige med datteren i at hun ikke hadde noen plikt til å kjøpe en leilighet til den biologiske broren, men hun ble dømt til å betale bidrag til foreldrene. South China Morning Post (SCMP) forklarer at under den kinesiske sivillovboken har voksne barn en plikt til å forsørge foreldrene. Dette gjelder uavhengig av om foreldrene tidligere har forlatt dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er de vampyrer?!

Retten sier Zhang og foreldrene skal bli enige om en sum å betale i foreldrebidrag.

Dommen har ifølge avisen skapt sterke reaksjoner i Kina, der i overkant av de over 300.000 reaksjonene går i retning av kritikk mot foreldrene.

– Er de vampyrer? Faren var en blodsuger mot søsteren og nå ønsker han og kona blod fra datteren, er en av kommentarene.

– Flaks at Zhang ikke vokste opp med de biologiske foreldrene, skriver en annen, ifølge SCMP.