IAEA: Situasjonen ved Zaporizjzja-kraftverket stadig mer prekær

En russisk soldat vokter atomkraftverket Zaporizjzja. IAEA krever at det innføres en demilitarisert sone rundt kraftverket fordi situasjonen er stadig mer ustabil og farlig. Foto: AP / NTB
En russisk soldat vokter atomkraftverket Zaporizjzja. IAEA krever at det innføres en demilitarisert sone rundt kraftverket fordi situasjonen er stadig mer ustabil og farlig. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Situasjonen ved det russisk-okkuperte atomkraftverket Zaporizjzja er stadig mer ustabil, melder IAEA-ekspertene på stedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kraftverket har ikke lenger strøm utenfra til driften og til å kjøle ned reaktorer og brukt brensel etter et rakettangrep mot et elektrisk anlegg i byen Enerhodar, sier ekspertene, og pågående kamper gjør det umulig å reparere kraftledningen.

Det innebærer at driften og nedkjølingen er avhengig av den eneste av de seks reaktorene som fortsatt er i drift. Ukrainske myndigheter vurderer å stanse også den på grunn av kamper i nærheten, og da blir anlegget helt avhengig av dieselgeneratorer.

Anlegget har nok dieselolje for ti dagers drift, men deretter blir det vanskelig å skaffe mer på grunn av kampene, og andre reserveløsninger fins ikke.

– Dette er en uholdbar situasjon, og den er i ferd med å bli stadig mer prekær, sier IAEA-sjef Rafael Grossi og krever øyeblikkelig stans i kamphandlingene og innføring av en demilitarisert sone rundt kjernekraftverket for å hindre en strålingskatastrofe.

Kraftverket ble okkupert av russiske styrker kort etter invasjonen av Ukraina i februar, og bekymringen har siden stadig økt etter hvert som kamphandlingene rundt kraftverket har økt. Begge parter skylder på hverandre for rakett- og artilleriangrep i området.