Tsjekkia: – Vi er i energikrig med Russland

Tsjekkias industri- og handelsminister Jozef Sikela (t.h.) advarer om at Europa står overfor en alvorlig energikrise. Her er han i passiar med Tysklands energiminister Robert Habeck under et krisemøte i Brussel fredag.
Tsjekkias industri- og handelsminister Jozef Sikela (t.h.) advarer om at Europa står overfor en alvorlig energikrise. Her er han i passiar med Tysklands energiminister Robert Habeck under et krisemøte i Brussel fredag. Foto: Olivier Matthys / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Europa står overfor en alvorlig energikrise, advarer Tsjekkias industriminister Jozef Sikela. Han håper EU har kriseløsninger klare innen slutten av september.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er i energikrig med Russland, slo Tsjekkias industri- og handelsminister Jozef Sikela fast på vei inn til krisemøtet mellom EUs energiministre fredag.

Sikela tegner et dystert bilde av situasjonen Europa står i med økende gass- og strømpriser.

– Vi står overfor en alvorlig energikrise, sa Sikela.

Skyhøye gasspriser

Russlands president Vladimir Putin har sakte, men sikkert strupt gassleveransene til Europa siden invasjonen av Ukraina tidligere i år. Forrige uke stengte russiske Gazprom den viktige Nord Stream 1-rørledningen til Tyskland.

Resultatet er skyhøye gasspriser, som igjen har ført til skyhøye strømpriser over hele kontinentet.

– Putin prøver å manipulere gassmarkedet for å bryte den sosiale freden i våre land, påvirke måten vi lever på og angripe vår økonomi, sa Sikela.

– Vi må sende et tydelig og klart signal om at vi gjør hva som helst for å beskytte våre husholdninger og vår økonomi, og forsikre oss om at vi har nok energi til rimelige priser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Russlands president Vladimir Putin har sakte, men sikkert strupt gassleveransene til Europa. Resultatet er skyhøye gass- og strømpriser. Foto: Gavriil Grigorov / AP
Russlands president Vladimir Putin har sakte, men sikkert strupt gassleveransene til Europa. Resultatet er skyhøye gass- og strømpriser. Foto: Gavriil Grigorov / AP

Håper på rask løsning

Målet med krisemøtet fredag er å gå gjennom en rekke kriseløsninger som sammen kan få Europa gjennom vinteren. Det er Tsjekkia som har formannskapet i EU-rådet og dermed har kalt inn til møtet.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen la tidligere denne uken fram forslag til fem strakstiltak som energiministrene skal ta stilling til fredag.

Sikela har håp om raske fremskritt. Målet er ifølge den tsjekkiske ministeren å ha klar en liste med anbefalinger til EU-kommisjonen løpet av kort tid slik at kommisjonen kan bruke de neste dagene på å hamre ut et lovforslag. Deretter skal lovforslaget behandles av medlemslandene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om når kriseløsningene kan være klare, svarer Sikela at han vil ha klarhet innen slutten av denne måneden.

– Det er viktig å forstå at vi ikke kan kaste bort tid, men må handle raskt og samlet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ha pristak for all gass

Blant forslagene EU-ministrene skal ta stilling til fredag, er et pristak på gass importert fra Russland. Flere EU-land har imidlertid tatt til orde for et pristak på all gass til EU. Blant dem er Belgias statsminister Alexander De Croo.

De Croo mener det viktigste EU nå kan gjøre, er å sette et slikt pristak.

– Og det må inkludere alle typer gass, sier De Croo i et intervju med Politico torsdag. Han etterlyser brede og raske tiltak for å møte energikrisen.

Norge er i dag den største gasseksportøren til EU. Russland sto tidligere for rundt 40 prosent av gassen EU importerer. Denne andelen er nå nede i 9 prosent, ifølge von der Leyen.

EU-landene er splittet

EU-landene er også uenige om flere av de andre forslagene til tiltak von der Leyen denne uken la fram.

Tyskland og Frankrike har stilt seg bak forslaget om å sette et slags inntektstak for selskaper som produserer strøm med lave kostnader, og fordele fortjenesten på sårbare forbrukere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre land, som Italia, Polen og Portugal, men også Sverige, advarer om at dette tiltaket ikke er nok for å få ned de høye strømprisene, skriver Politico.

Italia er positivt innstilt til et pristak på all gass, mens Ungarn og Slovakia er skeptiske til et pristak kun på russisk gass fordi de frykter mottiltak fra Russland.

Polen, Spania og Malta er på sin side avventende til forslaget fra EU-kommisjonen om å innføre obligatorisk strømsparing på et tidspunkt der strømforbruket er høyt.