Diplomat: Truss bedrer neppe forholdet til Frankrike

Det anstrengte forholdet mellom Storbritannia og Frankrike blir neppe bedre med Liz Truss i Downing Street, tror en tidligere britisk ambassadør til Frankrike.
Det anstrengte forholdet mellom Storbritannia og Frankrike blir neppe bedre med Liz Truss i Downing Street, tror en tidligere britisk ambassadør til Frankrike. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forholdet mellom Storbritannia og Frankrike er anstrengt og det er små sjanser for at det får en ny start når Liz Truss tar over, sier en eksambassadør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Overfor partiet har Truss solgt inn at hun vil følge en hard linje overfor Europa, særlig overfor Frankrikes president Emmanuel Macron, for det er noe som gir gjenklang i Det konservative partiet, sier Storbritannias tidligere ambassadør til nettopp Frankrike, Peter Ricketts.

Den påtroppende statsministeren spilte på spenningsforholdet til naboen på den andre siden av Den engelske kanal da hun nylig sa at «juryen ikke har bestemt seg» for om Frankrike er en venn eller fiende.

Frankrike blir syndebukk

EU-vennlige Macron har ledet Frankrike siden 2017 – det vil si gjennom det meste av tiden Storbritannia brukte på å forlate unionen – og arvefienden Frankrike har blitt den foretrukne syndebukken for utfordringene etter brexit.

– Fordi de ligger nærmest og det er store forflytninger av folk og varer, har det meste av irritasjonen og frustrasjonen rundt brexit spilt seg ut mellom Storbritannia og Frankrike, sier Ricketts.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt en million lastebiler forlot i 2020 Storbritannia på ferge eller tog til Frankrike. Etter brexit har det oppstått lange køer som følge av nye grensekontroller. Også under pandemien førte restriksjoner til kø og forsinkelse, i tillegg til at de kranglet om vaksinemangel.

– Det høye stress- og friksjonsnivået ved grensen kommer helt sikkert til å fortsette, sier Ricketts og viser blant annet til at EU til neste år innfører forhåndsregistrering ved innreise.

Kan gå mot handelskrig

Professor Anand Menon ved King's College i London går enda lenger.

– Vi kan faktisk være i full handelskrig med EU om åtte måneder, dersom Truss går bort fra de delene av brexitavtalen som handler om kontroller ved grensen til Irland, sier Menon, som er professor i europeisk politikk.

Macron kom med et stikk tilbake da han ble spurt om Truss' kommenter:

– Storbritannia er en venn, en sterk alliert, uansett hvem som leder landet – og noen ganger til tross for hvem som gjør det.