USA: Irans atomavtale-svar er ikke konstruktivt

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har mottatt Irans svar i forhandlingene om å gjenopplive atomavtalen. Ifølge amerikanerne er det «ikke konstruktivt».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU la 8. august fram det de omtalte som et endelig utkast til revidert atomavtale, som Iran og de øvrige signaturlandene siden har hatt til vurdering.

Unionens utenrikssjef Josep Borrell sa onsdag at han håpet at en revidert avtale med Iran kunne være på plass innen noen dager.

– Vi kan bekrefte at vi har mottatt Irans svar gjennom EU. Vi ser på det og vil svare gjennom EU, men det er dessverre ikke konstruktivt, sier talsmann Vedant Patel for det amerikanske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået AFP.

Iran har sagt at de ønsker sterkere garantier. Analytikere tror at enighet om en ny avtale kan føre til et kraftig fall i oljeprisen.

Iran var verdens fjerde største oljeeksportør da daværende president Donald Trump trakk USA fra atomavtalen og gjeninnførte strenge sanksjoner mot landet i 2018. En ny avtale vil innebære at sanksjonene oppheves.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom atomavtalen gjenopplives, vil mellom 1 og 2 millioner flere fat olje daglig kunne nå markedene i løpet av kort tid, sa Tamas Varga i analysefirmaet PVM Oil Associates i London til CNBC tirsdag.

Opec-landene vil da kunne produsere 30,5 millioner fat daglig, noe som ifølge Varga trolig vil få prisen på nordsjøolje til å falle til rundt 65 dollar fatet i andre halvdel av 2023. Dagens pris ligger på rundt 100 dollar fatet.