Sunkne nazi-skip dukker opp i Donau

Serbere kjøler seg på en sandbanke der elvene Sava og Donau møtes ved Beograd. Vannstanden i Donau er nå så lav at vrakene av skip som tyskerne senket under krigen, dukker fram. Foto: Darko Vojinovic / AP / NTB
Serbere kjøler seg på en sandbanke der elvene Sava og Donau møtes ved Beograd. Vannstanden i Donau er nå så lav at vrakene av skip som tyskerne senket under krigen, dukker fram. Foto: Darko Vojinovic / AP / NTB Foto: NTB

Den lave vannstanden i Donau etter den verste tørken på mange år i Europa gjør at gamle krigsskip som tyskerne senket under annen verdenskrig, dukker opp.

Skipene er noen av de hundrevis som Nazi-Tysklands svartehavsflåte senket ved Prahovo i det østlige Serbia i 1944 for å hindre Den røde armés framrykking, melder Reuters.

De rundt 20 skipsvrakene hemmer fortsatt skipstrafikken når vannstanden er lav, men etter den lange tørken er vannstanden nå nesten på det laveste på hundre år.

Mange av skipene er fortsatt fulle av ammunisjon og eksplosiver og utgjør en fare for båter og folk både i Serbia og Romania.

Tørken og lav vannstand har hemmet skipstrafikken i elver over hele Europa, også på Rhinen og Po, i Tyskland, Frankrike og Italia. I Serbia må myndighetene mudre for å holde elvetrafikken i gang.

Video: John turte ikke feire freden da Tyskland var slått – for ham var krigen ennå ikke over