Spansk steinsirkel dukket opp da vannstanden sank

Tørke og vannmangel i et reservoar i Spania gjør at Amalie Garcia kan stå ved siden av den flere tusen år gamle steinsirkelen Dolmen de Guadalperal, som bare har vært synlig fire ganger siden området ble demmet opp på 1960-tallet.
Tørke og vannmangel i et reservoar i Spania gjør at Amalie Garcia kan stå ved siden av den flere tusen år gamle steinsirkelen Dolmen de Guadalperal, som bare har vært synlig fire ganger siden området ble demmet opp på 1960-tallet. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB

Dagen etter at funnet av et enormt steinaldermonument i Spania ble kjent, har sommertørken avdekket en steinsirkel som ble satt under vann for 60 år siden.

Tørken har herjet med det spanske landskapet i sommer, noe som har ført til en fyllingsgrad på skarve 28 prosent i et vannreservoar i regionen Cáceres, skriver Reuters.

Dermed har en steinsirkel i et hjørne av reservoaret kommet til syne, noe som bare har skjedd fire ganger på nesten 60 år.

Steinsirkelen Dolmen de Guadalperal omtales ofte som Spanias Stonehenge, og antas å være rundt 7000 år gammel. Den ble oppdaget av en tysk arkeolog, men i 1963 havnet den under vann da området ble demmet opp som del av et utviklingsprosjekt under Francos diktatur i Spania.

Siden den gangen har steinsirkelen bare vært synlig fire ganger.