Russisk militært lager rammet av eksplosjoner på Krim – ekspert tror på ukrainsk motoffensiv

Flere eksplosjoner rammet et russisk militært lager på Krim-halvøya tirsdag, og angrepet gjorde at angivelig mer enn 3.000 mennesker måtte evakuere. Bildet viser røyk som stiger fra den russiske flybasen Sakhi på Krim etter at den ble angrepet forrige uke. Foto: AP / NTB
Flere eksplosjoner rammet et russisk militært lager på Krim-halvøya tirsdag, og angrepet gjorde at angivelig mer enn 3.000 mennesker måtte evakuere. Bildet viser røyk som stiger fra den russiske flybasen Sakhi på Krim etter at den ble angrepet forrige uke. Foto: AP / NTB Foto: NTB

Russland erkjenner at et militært lager har vært utsatt for «sabotasje» på Krim-halvøya tirsdag. Norsk ekspert er overrasket over dårlig russisk sikkerhet.

Lageret i distriktet Dzhankoj ble skadd som følge av sabotasje tirsdag morgen, heter det i en uttalelse fra den russiske forsvarsledelsen, gjengitt av Ria Novosti.

Ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået forårsaket eksplosjonen skader på en kraftlinje, et jernbanespor og boliger i nærheten av landsbyen Majskoje. To sivile skal ha fått lettere og moderate skader, og over 3.000 innbyggere i området er angivelig blitt evakuert, ifølge de lokale prorussiske myndighetene.

I tillegg er en transformatorstasjon inne i selve landsbyen blitt satt i brann etter det som russiske medier beskriver som en kraftig, dump lyd.

Hendelsene tirsdag skjer en uke etter at den russiske flybasen Sakhi på Krim ble rammet av eksplosjoner. Satellittbilder tydet på at en rekke kampfly ble ødelagt. Det ble spekulert på om ukrainske styrker sto bak eksplosjonene, men dette ble ikke offisielt bekreftet av Ukraina.

Ekspert: Kan være starten på ukrainsk motoffensiv

Ukrainske panserstyrker nær en frontlinje i Mykolaiv-regionen 10. august 2022. Foto: Stringer / Reuters
Ukrainske panserstyrker nær en frontlinje i Mykolaiv-regionen 10. august 2022. Foto: Stringer / Reuters

Professor Tormod Heier ved Forsvarets høyskole mener tirsdagens angrep føyer seg inn i et mønster og må sees i sammenheng med det trolige ukrainske angrepet forrige uke.

– Det jeg tror Ukraina gjør, er å angripe de mest sårbare punktene i den russiske kampstyrken som operere fra Krim og oppover mot Kherson-regionen, sier han til NTB.

Angrepene bidrar til å svekke den russiske luftkontrollen på Krim, i Svartehavet og langs kysten av Ukraina, påpeker Heier.

– Gjennom å utføre målrettede angrep mot russiske ammunisjonslagre, så vil de lettere kunne svekke de russiske luftoperasjonene, som er en potensiell risiko for ukrainske styrker skulle de få gjennomført en vellykket motoffensiv i Kherson-regionen og rundt byen Kherson, sier han.

Mulig droneangrep

Oberstløytnant i Hæren og professor ved FHS, Tormod Heier. Foto: Forsvaret
Oberstløytnant i Hæren og professor ved FHS, Tormod Heier. Foto: Forsvaret

Det har vært store eksplosjoner flere steder på Krim-halvøya tirsdag. Også i regionen Simferopol, lenger sør på Krim-halvøya, kommer det meldinger om eksplosjoner.

Ikke navngitte kilder sier til den russiske avisa Kommersant at politiet og militæret undersøker meldinger om at det kan ha vært et droneangrep mot et ammunisjonslager.

Lokale innbyggere i området sier at svart røyk stiger opp etter at de hørte flere eksplosjoner ved en flybase ved landsbyen Gvardejskoje.

– Disse angrepene tyder på at Ukraina har veldig god etterretning og god evne til å gjennomføre målrettede og effektive angrep mot den russiske forsyningskjeden. Flyene vil ikke kunne gjøre så mye skade hvis de ikke har med seg nødvendig ammunisjon. Alt dette skaper grobunn for en større ukrainsk motoffensiv, sier Heier til NTB.

– Samtidig er det oppsiktsvekkende at Russland ikke har bedre sikkerhet rundt anleggene sine, tilføyer han.

Kryptisk melding

Regjeringen i Ukraina har så langt heller ikke tatt på seg ansvaret for tirsdagens eksplosjoner. Men en rådgiver for president Volodymyr Zelenskyj, Mykhailo Podoljak, har lagt ut en kryptisk melding om Krim-halvøya på Twitter.

– Krim okkupert av russerne handler om lagereksplosjoner og høy risiko for død for invasjonsstyrker og tyver, skriver han.

Heier mener det er spesielt to grunner til at ukrainske myndigheter er tause om de relativt sett vellykkede militære angrepene.

– For det første at ukrainske militære har fått tilgang på missiler med mye lenger rekkevidde, som dermed kan angripe mål inne i Russland. Og for det andre, at slike angrep mot Krim er forbundet med stor risiko fordi russerne selv ser på Krim som russisk territorium etter folkeavstemningen i kjølvannet av annekteringen i 2014; dermed kan dette fremprovosere alvorligere russiske reaksjoner mot Ukraina, sier han.

Den ukrainske Krim-halvøya ble annektert av Russland i 2014. Den russiske svartehavsflåten har sitt hovedkvarter på Krim.

Ukrainsk selvgående artilleri skyter mot russiske styrker ved en frontlinje i Kharkiv-regionen, Ukraina, onsdag 27. juli 2022. Foto: Evgeniy Maloletka / AP
Ukrainsk selvgående artilleri skyter mot russiske styrker ved en frontlinje i Kharkiv-regionen, Ukraina, onsdag 27. juli 2022. Foto: Evgeniy Maloletka / AP