Svensk Amnesty-stifter trekker seg i protest

En ukrainsk soldat ved et boligbygg som er blitt ødelagt i ett av de mange russiske angrepene i Kramatorsk. Foto: Nariman El-Mofty / AP / NTB
En ukrainsk soldat ved et boligbygg som er blitt ødelagt i ett av de mange russiske angrepene i Kramatorsk. Foto: Nariman El-Mofty / AP / NTB Foto: NTB

Per Wästberg trekker seg fra Amnesty på grunn av rapporten om Ukrainas bruk av sivil infrastruktur i krigen. Han stiftet Amnestys avdeling i Sverige i 1964.

Amnesty har fått sterk kritikk fra Ukraina og flere i Vesten etter rapporten som anklaget ukrainske styrker for å sette sivile liv i fare.

– Jeg har nå vært medlem i over 60 år. Det er med tungt hjerte jeg på grunn av Amnestys uttalelser angående krigen i Ukraina, avslutter et langt og fruktbart engasjement, sier 88 år gamle Wästberg til Svenska Dagbladet , ifølge norske Dagbladet.

Førsteamanuensis og hovedlærer Tom Røseth på Forsvarets høgskole sier at det som står i rapporten er lite etterprøvbart. Han mener russerne vil bruke rapporten til å forsvare angrep på sivile.

– Det kan skape flere sivile døde, og gi Russland legitimitet til å fortsette sin krigføring ukritisk, sier Røseth til Dagbladet.

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge forsvarte rapporten overfor NTB tirsdag og sa at de over tid har sett at ukrainske styrker bruker en krigsstrategi som setter sivile i fare.