Studie peker ut brus og chips som klimavennlige

Hyller med potetgull og chips, som ifølge en ny studie er klimavennlige. Foto: Terje Pedersen / NTB
Hyller med potetgull og chips, som ifølge en ny studie er klimavennlige. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil du redde kloden, kan du spise potetchips og drikke brus med god samvittighet. Men vil du ta vare på kostholdet også, er det frukt og grønt som er svaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det konkluderer forskere som har sett på 57.000 produkter i britiske og irske matbutikker og gjort opp et klimaregnskap. Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet PNAS.

Den bekrefter tidligere funn om at vegetariske produkter er de mest klimavennlige. Det gjelder også i snacks-segmentet, der både potetchips og sukkerholdige produkter har et lavt klimaavtrykk sammenlignet med varer som inneholder meieriprodukter.

Forskerne har sett på fire faktorer: Utslipp av drivhusgasser, bruk av vannressurser, jordområder som må til for produksjonen og vannforurensning. De har også sett på hvor gode produktene er for kostholdet, og da kommer snacks generelt dårlig ut.

I tillegg til rene frukt og grøntprodukter, får brød, frokostblandinger og prosesserte måltider og desserter uten animalske produkter en god score for sitt klimaavtrykk.

I motsatt ende av skalaen finner vi fisk, meieriprodukter og kjøtt, særlig rødt kjøtt.

– Å bytte ut kjøtt, meieriprodukter og egg med plantebaserte alternativer kan ha store miljø- og helsemessige fordeler, konkluderer studien.