Archie (12) død etter at pustemaskinen ble slått av

Archie Battersbee. A mum is begging doctors to keep her son alive after he was found unconscious at home with a ligature around his neck. See SWNS story SWCAarchie. Hollie Dance, 46, is in a legal battle with Royal London Hospital over its plan to withdraw life support for 12-year-old Archie Battersbee. Archie - a keen boxer and gymnast - has not regained consciousness after his mum found him at their home in Southend, Essex following a "freak accident" on April 7. Hollie has called for doctors to give her son more time to recover from his coma and is appearing at the Royal Courts of Justice to fight her case today. But medical experts say that the youngster is likely to already be brain dead and that it is in his "best interests" to remove life support.
Archie Battersbee. A mum is begging doctors to keep her son alive after he was found unconscious at home with a ligature around his neck. See SWNS story SWCAarchie. Hollie Dance, 46, is in a legal battle with Royal London Hospital over its plan to withdraw life support for 12-year-old Archie Battersbee. Archie - a keen boxer and gymnast - has not regained consciousness after his mum found him at their home in Southend, Essex following a "freak accident" on April 7. Hollie has called for doctors to give her son more time to recover from his coma and is appearing at the Royal Courts of Justice to fight her case today. But medical experts say that the youngster is likely to already be brain dead and that it is in his "best interests" to remove life support.

Tolv år gamle Archie Battersbee har fått pustemaskinen sin skrudd av etter en lang kamp fra foreldrene om å holde ham i live. Han er nå død, bekrefter familien.

– Han kjempet helt fram til siste slutt, sier Archie Battersbees mor til pressen utenfor sykehuset der tolvåringen har blitt behandlet, ifølge Sky News.

Gutten ble funnet bevisstløs med tildekket hode hjemme 7. april, angivelig etter å ha deltatt i en utfordring på internett.

Siden har han ligget i koma tilkoblet pustemaskin ved Royal London Hospital, der legene anså ham for å være hjernedød og ville avslutte behandlingen som holdt ham i live.

Foreldrene, Paul Battersbee og Hollie Dance, gikk først rettens vei i Storbritannia for å hindre dette, men vant ikke fram. De ba deretter Den europeiske menneskerettsdomstolen om å gripe inn, noe domstolen onsdag avviste å gjøre.

Ifølge en uttalelse fra familien ble pustemaskinen skrudd av klokken 13 norsk tid.