Abortforbud vedtatt i Indiana

Mens politikerne i Indiana diskuterte å innføre forbud mot abort, demonstrerte motstanderne av forbud i korridorene utenfor forsamlingssalen. Foto: Arleigh Rodgers / AP / NTB
Mens politikerne i Indiana diskuterte å innføre forbud mot abort, demonstrerte motstanderne av forbud i korridorene utenfor forsamlingssalen. Foto: Arleigh Rodgers / AP / NTB Foto: NTB

Indiana er den første amerikanske delstaten som vedtar et nytt forbud mot abort etter høyesterettskjennelsen som avskaffer retten til abort.

Begge kamrene i Indianas lovgivende forsamling har vedtatt forbudet, og den nye loven ble fredag undertegnet av guvernør Eric Holcomb.

I representanthuset ble loven vedtatt med 62 mot 38 stemmer, hvorav ni republikanere og samtlige demokrater, og i senatet med 29 mot 19 stemmer.

Loven inneholder unntak for incest, voldtekt og om morens liv er i fare. Etter anmodning fra mange leger er det også innført unntak når fosteret ikke er levedyktig.

Mens loven ble debattert, kunne de folkevalgte høre ropene fra demonstranter utenfor.

En rekke andre delstater sør og vest i USA har allerede gjort gjeldende lover som var vedtatt og ventet på høyesterettskjennelsen før de kunne iverksettes.

Høyesterettskjennelsen innebærer at det er opp til delstatene å bestemme om abort skal være tillatt eller forbudt.

Men i Kansas avviste velgerne denne uka å fjerne retten til abort fra delstatens grunnlov. Dermed er de folkevalgte fratatt retten til å innføre forbud.