Japan uroes av Kina – Sør-Korea maner til ro

USAs kongressleder Nancy Pelosis besøk i Taiwan skaper uro og reaksjoner i regionen. Foto: Det taiwanske presidentkontoret / AP / NTB
USAs kongressleder Nancy Pelosis besøk i Taiwan skaper uro og reaksjoner i regionen. Foto: Det taiwanske presidentkontoret / AP / NTB Foto: NTB

Den japanske regjeringen uttrykker bekymring over Kinas militærøvelser rundt Taiwan etter Nancy Pelosis besøk. Samtidig oppfordrer Sør-Korea til ro.

Japan har kommunisert direkte med myndighetene i Kina og uttrykt bekymring for militærøvelsene til sjøs, som inkluderer bruk av skarpe våpen i Taiwanstredet.

Områdene som Kina har kunngjort at de vil bruke til militærøvelser, overlapper Japans økonomiske sone, ifølge samordningsminister Hirokazu Matsuno.

Sør-Korea, som er USAs kongressleder Nancy Pelosis neste stopp på Asia-rundturen, etterlyser konfliktløsning gjennom dialog.

– Vår regjering vil fortsette å ha en tett dialog med relevante parter med forutsetningen om at fred og stabilitet er av største betydning, sa en talsperson for den sørkoreanske regjeringen på en pressekonferanse i Seoul onsdag.

I Nord-Korea er det en annen tone – der uttrykker regjeringen sin fulle støtte til Kina og kaller Pelosis Taiwan-besøk for et «frekt inngrep» i Kinas anliggender.