Åpen for alle - alltid

En halv million underskrifter til støtte for demokratiet i Brasil

Tidligere president Lula da Silva leder på meningsmålingene i Brasil, der over en halv million mennesker har signert et opprop til forsvar for demokratiet. Arkivfoto: Eraldo Peres / AP / NTB
Tidligere president Lula da Silva leder på meningsmålingene i Brasil, der over en halv million mennesker har signert et opprop til forsvar for demokratiet. Arkivfoto: Eraldo Peres / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En halv million brasilianere har sluttet seg til en underskriftskampanje for «beskytte demokratiet» i landet, som svar på president Jair Bolsonaros politikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppropet nevner riktignok ikke Bolsonaro direkte, men det er liten tvil om at det knyttes til presidentens angrep på offentlige institusjoner og valgsystemet i landet.

– Vi er inne i en tid der det normale demokratiet er i stor fare, republikkens institusjoner er utsatt for risiko og det kommer antydninger om å ikke rette seg etter valgresultatet, skriver forfatterne bak oppropet, som startet ved juridisk fakultet ved Universitetet i São Paulo.

To måneder før valget ligger Bolsonaro langt bak utfordreren, ekspresident Luiz Inacio Lula da Silva, på meningsmålingene. Bolsonaro, som kom til makten i 2019, har gjentatte ganger kritisert det elektroniske valgsystemet som har vært på plass siden 1996. Det har skapt frykt for at han ikke vil respektere valgresultatet.

– Grunnløse angrep uten beviser har stilt spørsmål ved valgprosessen og den demokratiske rettsstaten, som det har vært kjempet så mye for å få på plass i Brasil. Trusler mot dette … oppfordringer til vold og institusjoners sammenbrudd er uakseptable, står det videre i oppropet, som over 546.000 har skrevet under på.

Både kulturpersonligheter og næringslivsledere er blant dem som har sluttet opp om forsvaret for demokratiet.