Rester av kinesisk romrakett falt ned over Indiahavet

Restene av denne kinesiske bæreraketten falt lørdag ned i nærheten av Filippinene. Den ble skutt opp søndag for å løfte en modul til romstasjonen Tiangong ut i jordbane. Foto: Li Gang / Xinhua via AP / NTB
Restene av denne kinesiske bæreraketten falt lørdag ned i nærheten av Filippinene. Den ble skutt opp søndag for å løfte en modul til romstasjonen Tiangong ut i jordbane. Foto: Li Gang / Xinhua via AP / NTB

Den amerikanske romkommandoen melder at rester av en kinesisk romrakett har falt ned over Indiahavet.

Det var førstetrinnet i en rakett av typen Den lange marsjen 5B som falt tilbake i atmosfæren. Den ble skutt opp fra Wenchang-basen på øya Hainan søndag med en ny modul til Kinas romstasjon Tiangong om bord.

Oppskytingen var vellykket, men Kina har fått kritikk for å ta unødvendig risiko ved ikke å styre det største rakettrinnet tilbake i atmosfæren etter bruk. Når det ble etterlatt i jordbane, kunne ingen si hvor det kom til å falle ned.

Eksperter har imidlertid påpekt at risikoen for å treffe bebygd område var liten.

Romkommandoen i det amerikanske forsvaret bekrefter lørdag i en Twitter-melding at raketten falt tilbake i atmosfæren over Indiahavet klokka 18.45 norsk tid lørdag.

Den amerikanske astronomen Jonathan McDowell ved Center for Astrophysics siterer i en Twitter-melding en kinesisk rapport om saken. Den tyder på at rakettrestene falt ned i havområdet Sulusjøen, utenfor den filippinske øya Palawan.