Åpen for alle - alltid

Spanias statsminister er i Serbia

Spanias statsminister Pedro Sánchez (t.v.) og Serbias president Aleksandar Vucic holdt en felles pressekonferanse under Sánchez' besøk fredag. Foto: Darko Vojinovic / AP / NTB
Spanias statsminister Pedro Sánchez (t.v.) og Serbias president Aleksandar Vucic holdt en felles pressekonferanse under Sánchez' besøk fredag. Foto: Darko Vojinovic / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag startet Spanias statsminister Pedro Sánchez' rundtur vest på Balkan. Første stopp var Serbia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra fredag til mandag skal Sánchez også besøke landene Bosnia-Hercegovina, Montenegro, Nord-Makedonia og Albania.

Alle Balkan-landene er i ulike stadier av prosessen med å melde seg inn i EU.

EU-tjenestepersoner har nylig oppfordret regjeringer i Balkan til å gå videre med reformer. Bakteppet er unionens bekymring for Russlands innsats for å få økt innflytelse på Balkan.

Serbia har holdt en vennlig tone med Russland til tross for invasjonen av Ukraina. Landet har i tillegg nektet å slutte seg til vestlige sanksjoner mot Russland.

Krigen har fått EU til å revurdere utvidelsespolitikken sin og åpne dørene for land i Øst-Europa og Vest-Balkan. De siste eksemplene er Ukraina og Moldova, som nylig fikk formell kandidatstatus.

Sánchez sier at bakgrunnen for turen er for å signalisere at Serbia og de andre landene han skal innom, også tilhører Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dere har en alliert i Spania, som vil støtte deres innsats for å bli medlem av EU, sa Sánchez på en pressekonferanse fredag.

– Serbia ser på Spania som en sann venn, en av våres største venner i verden, svarte Serbias president Aleksandar Vucic.

Spania er et av få EU-land som ikke har anerkjent uavhengigheten til Serbias tidligere provins Kosovo.