Apekopper er en global helsekrise, ifølge WHO

WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus fastslår at utbruddet av apekopper er en global helsekrise. Det skjer til tross for at WHOs ekspertgruppe, som skulle gi råd til generaldirektøren, ikke ble enige seg.
WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus fastslår at utbruddet av apekopper er en global helsekrise. Det skjer til tross for at WHOs ekspertgruppe, som skulle gi råd til generaldirektøren, ikke ble enige seg. Foto: Michael Kappeler / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utbruddet av virussykdommen apekopper er en global helsekrise, fastslår Verdens helseorganisasjon (WHO).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus fastslår at utbruddet av apekopper er en global helsekrise – den høyeste alarmen helseorganisasjonen kan slå.

Helseorganisasjonens ekspertgruppe hadde blitt bedt om å gi råd til Tedros, men ble ikke enige om hvorvidt viruset var en global helsekrise. Generaldirektøren valgte likevel å erklære en global helsekrise, og sa utbruddet var av «global bekymring».

WHO har kun erklært en global helsekrise to ganger tidligere, med utbruddene av covid-19 og polio.

– Vi har et utbrudd som har spredd seg over hele verden raskt og som sprer seg på nye måter, som vi forstår for lite om, men som oppfyller kriteriene for en helsekrise, sa Tedros på pressekonferansen fredag.

Fakta om apekopper

* Apekopper er en sykdom forårsaket av orthopoxvirus, som er mest utbredt hos mennesker. Apekopper ble påvist for første gang i 1959 hos aper brukt i forskning, og det første tilfellet hos mennesker ble identifisert i Kongo i 1970.

* I løpet av våren og sommeren 2022 har viruset spredd seg uvanlig raskt blant mennesker i store deler av verden. Det antas at viruset hovedsakelig har spredd seg via seksuell kontakt mellom menn som har sex med andre menn.

* Apekopper forårsaker utslett, sår, blemmer og feber. Symptomene er ofte milde, men kan bli alvorlige hos personer i enkelte risikogrupper. I noen svært sjeldne tilfeller kan viruset være dødelig.

* Hittil har apekopper blitt påvist i 75 land rundt om i verden. WHO sier smittefaren er spesielt høy i Europa.

* Den økte forekomsten de siste årene har trolig sammenheng med at en stadig mindre del av befolkningen er vaksinert mot kopper, en vaksine som også gir beskyttelse mot apekopper.

Påvist i 71 land

Komiteens manglende evne til å komme til enighet understreker behovet for bedre prosesser for å avgjøre hvilke hendelser som representerer en global helsekrise. Det er første gang generaldirektøren overstyrer sine rådgivere om å erklære en slik nødsituasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Apekoppviruset har denne uken passert 16.000 tilfeller i 75 land, ifølge USAs folkehelseinstitutt CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

En økning i apekoppinfeksjoner har vært rapportert i flere land siden begynnelsen av mai. Det har ikke tidligere vært større utbrudd utenfor Vest- og Sentral-Afrika, hvor sykdommen lenge har vært endemisk.

Apekoppvaksiner

EUs beredskapsorganisasjon, Hera, har begynt arbeidet med å fordele apekoppvaksiner. Denne uka ble det kjent at Sverige får doser til om lag 1.500 personer.

Folkehelseinstituttet (FHI) opplyste tirsdag at Norge vil få sine doser senere i sommer. Hvor mange er ikke kjent, men størrelsesorden vil være cirka den samme som den Sverige mottar.