Nord-Korea jubler – bak fasaden kan det skjule seg en superspreder

Nord-Koreas leder Kim Jong-un var iført munnbind da han erklærte landets første smittebølge 12. mai.
Nord-Koreas leder Kim Jong-un var iført munnbind da han erklærte landets første smittebølge 12. mai. Foto: KRT/AP/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En uvaksinert befolkning som bor tett i tett er coronavirusets perfekte vugge. Når det i tillegg bryter ut i et land som ikke har kapasiteten til å kartlegge varianter, har verden plutselig et potensielt sett stort problem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen i Nord-Korea jublet da de nylig kunngjorde at de blant totalt fem millioner tilfeller av «feber» kun hadde mistet 73 menneskeliv, skriver Korea-korrespondent Paula Hancocks i CNN.

Dersom tallet stemmer er det bare en brøkdel av dødsraten andre land har opplevd, noe som får eksperter til å undres.

– Jeg tror ikke Nord-Korea selv vet hva smittetallene eller dødsraten deres er, så hva er det myndighetene forsøker på ved å gå ut med denne informasjonen?, spør lege Choi Jung-hun. Han er ekspert på infeksjonssykdommer og arbeidet som lege i Nord-Korea i ti år, før han omsider valgte å flykte fra landet i 2011.

Hundrevis døde – rapporterte ingen smittetilfeller

Han husker godt da Sars-epidemien kom til Nord-Korea på tidlig 2000-tallet.

Det var i perioden 2002-2004 at århundrets første pandemi ble erklært. Utbruddet ble først identifisert i Kina, og det tok ikke lang tid før folk begynte å bli syke i Nord-Korea.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Choi begynte det med at flere hundre personer én etter én mistet livet i den nordøstlige byen Chongjin. Choi arbeidet på det tidspunktet som overlege i området, og fattet tidlig mistanke om at den nyoppdagede sykdommen i Kina hadde funnet veien til Nord-Korea. Uten mulighet og utstyr til å sekvensere feber-sykdommen som herjet gjennom landet, sto Choi og legene igjen med kun ett alternativ; å rapportere at landet «ikke hadde registrert et eneste smittetilfelle», selv om han var fullt klar over at dette trolig ikke stemte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen år etter at Sars-epidemien var over, forlot Choi landet, og han har liten tro på at ting har forandret seg.

(Saken fortsetter under bildet).

Her blir en nordkoreansk togstasjon desinfisert etter at smitteutbruddet ble erklært. Foto: KCNA/AFP/NTB
Her blir en nordkoreansk togstasjon desinfisert etter at smitteutbruddet ble erklært. Foto: KCNA/AFP/NTB

«Den perfekte vugge»

Nylig kunngjorde Nord-Korea at de sto overfor et coronavirusutbrudd. Myndighetene påsto at viruset hadde funnet veien inn i landet via «fremmede objekter» sendt fra Sør-Korea.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene i nord mener smitteutbruddet startet i Ipho nær grensen til Sør-Korea, og at viruset derfra kom til hovedstaden Pyongyang med smittede mennesker. Dermed har coronaviruset brutt ut i dets «perfekte vugge»; et land innhyllet i hemmelighold, hvor vaksinasjonsraten er lav og infrastrukturen for å håndtere en epidemi er mangelfull.

Nå jobber landet på spreng med å rulle ut et vaksinasjonsprogram.

Ifølge det globale vaksinasjonsprogrammet GAVI har Nord-Korea takket ja til coronavaksiner fra Kina, og er i gang med utrullingen, skriver Voice of America. Det vites ikke hvilken av de kinesiske vaksinene som er solgt til landet. Men ifølge VOA ruver mangelen på kjølelager, helsepersonell og utstyr som et ubestigelig fjell, samtidig som viruset sprer seg videre i befolkningen.

Uten muligheten til å massevaksinere raskt og med manglende kapasitet og utstyr til å sekvensere og fotfølge viruset gjennom Nord-Korea, står vi i fare for at nye og farligere varianter oppstår uten at man rekker å fange dem opp. Nå som det ellers hermetisk lukkede landet ser seg nødt til å åpne opp og motta hjelp, øker også sjansen for at nye varianter slipper ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette kan få katastrofale konsekvenser

Overlege Choi anser det som bekymringsverdig at landet nå rapporterer urealistisk få dødsfall, og frykter at «Nord-Korea forsøker å skjule et langt større problem».

Ifølge FN-rapportør for menneskerettigheter i Nord-Korea, Tomas Ojea Quintana, er det umulig å vite hva det faktiske omfanget av smittebølgen i Nord-Korea er.

– Jeg klarer ikke riste av meg frykten for at dette skal få katastrofale konsekvenser. Vi er avhengig av informasjon dersom viruset muterer og begynner å oppføre seg annerledes, og i Nord-Korea er det stor sjanse for at nye varianter vil oppstå, sier Quintana til CNN.

Om lag en måned etter coronavirusutbruddet ble erklært, ble landet rammet av en uforklarlig magesykdom. Lege Kee B. Park mistenker at landet står overfor et utbrudd av enten kolera eller tyfus. Sykdommen brøt ut i Hwanghae-provinsen om lag 12 mil fra hovedstaden Pyongyang.

Med coronaviruset og magesykdommen står landet overfor to pågående sykdomdsutbrudd, noe verken helsevesenet eller myndighetene er i stand til å håndtere.

Video: Nord-Korea er verdens mest brutale familiedynasti: