Amnesty og HRW med krass kritikk av egyptiske myndigheter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Egypt har vist liten vilje til å etterforske det mistenkelige dødsfallet til den fengslede økonomen Ayman Hadhoud, slår Amnesty og Human Rights Watch fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge de to menneskerettsorganisasjonene tyder mye på at Hadhoud ble bortført og torturert i fangenskap, og at han døde fordi han ble nektet helsehjelp i fengselet.

Ifølge 48-åringens familie hadde han blåmerker i ansiktet og knust hodeskalle da han døde i april. Det var da ikke kjent hvor han befant seg, og familien ble først orientert om dødsfallet to måneder senere.

Innenriksdepartementet i Egypt hevder at Hadhoud døde på et psykiatrisk sykehus i Kairo, og at han fikk skadene etter å ha oppført seg «uansvarlig» og forsøkte å bryte seg inn i en leilighet. Ifølge den offisielle versjonen døde han av «en kronisk hjertelidelse».

Amnesty og HRW anklager i en felles kunngjøring egyptiske myndigheter for manglende vilje til åpenhet og etterforskning og kaller det et nytt eksempel på den straffrihet som råder i Egypt.

De viser til at en domstol avviste familiens krav om å gjenåpne saken, og at påtalemyndigheten også nektet uavhengige observatører å være til stede da 48-åringen ble obdusert.