Funn av nytt hull i ozonlaget – kan øke kreftrisikoen hos halve jordas befolkning

Hullet i ozonlaget som er observert i forskningsartikkelen er syv ganger større enn et hull over Antarktis som allerede er kjent for forskerne.
Hullet i ozonlaget som er observert i forskningsartikkelen er syv ganger større enn et hull over Antarktis som allerede er kjent for forskerne.  Foto: Nasa / Reuters / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En kanadisk forsker har gjort en oppsiktsvekkende oppdagelse. Om han har rett, kan halvparten av jordas befolkning ha økt risiko for hudkreft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved University of Waterloo i Canada hevder forsker Qing-Bin Lu å ha gjort et urovekkende funn.

Det omtales blant annet av The Mirror.

Et hull i ozonlaget som åpner opp halvparten av jordas overflate for kraftig UV-stråling skal endelig være bevist.

– Hullet kan skape stor global bekymring fordi det kan lede til økt UV-stråling på bakkenivå og påvirke 50 prosent av jordens overflate, som er hjem til omtrent 50 prosent av verdens befolkning, skriver artikkelforfatter Lu.

I faresonen

Altså kan halvparten av verdens befolkning stå i faresonen for diagnoser som kreft og grå stær.

Qing-Bin Lu, forskeren bak forskningsartikkelen som mener å avdekke et hull i ozonlaget. Foto: University of Waterloo
Qing-Bin Lu, forskeren bak forskningsartikkelen som mener å avdekke et hull i ozonlaget. Foto: University of Waterloo

Det kan også «svekke menneskets immunsystem, redusere jordbruksaktiviteten og negativt påvirke sensitive vannlevende organismer og økosystemer», hevder forskeren, ifølge The Mirror.

I forskningsartikkelen som ble publisert i tidsskriftet AIP Advances tirsdag, beregnes hullet, som skal befinne seg over tropene, til å være hele syv ganger større enn det godt kjente hullet i ozonlaget over Antarktis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antarktis-hullet skal være over 24 millioner kvadratkilometer, ifølge NASAs sattelittmålinger i 2021.

Det er omtrent størrelsen til Nord-Amerika, ifølge NASA.

Uenighet

Det nyoppdagede hullet skal ha eksistert allerede på 1980-tallet, men har først nå vært mulig å bevise, melder The Mirror.

Men ifølge The Mirror møter forskningen også motbør fra andre forskerkollegaer.

– Det finnes ikke et «tropisk hull i ozonlaget», som er drevet av forfatterens foreslåtte elektroner fra kosmiske stråler eller annet, sier Dr Paul Young ved Lancaster University til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelforfatter Lu sier at mer forskning må til for å stadfeste ulike detaljer, slik som helseeffekten det vil ha på folk og selve nedbrytingen av ozon, som har den kjemiske formelen O3.

Forbedring av situasjonen

Ifølge Store norske leksikon (SNL) er ozonlaget «et gasslag av ozon som befinner seg i atmosfæren mellom cirka 10 og 50 kilometer og som beskytter livet på Jorden mot ultrafiolett stråling (UV-stråling) fra Sola».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om UV-stråling blant annet bidrar til å danne D-vitamin i kroppen og styrker immunforsvaret, vil det i for kraftig mengde virke motsatt og skadelig, ifølge SNL.

Montrealprotokollen, som har til hensikt å stoppe utslipp av skadelige gasser for ozonlaget, har siden den ble vedtatt av medlemslandene i 1987 bidratt til en vesentlig forbedring av situasjonen, ifølge FN-sambandet sine nettsider.