Nok en corona-nedstenging i Kina

Massetestinger gjennomføres på nytt i Shanghai, etter at nye utbrudd igjen har ført til strenge restriksjoner.
Massetestinger gjennomføres på nytt i Shanghai, etter at nye utbrudd igjen har ført til strenge restriksjoner. Foto: Chen Si / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere titalls millioner mennesker er i lockdown etter at et nytt utbrudd av covid-19 i storbyene Shanghai og Xi'an har ført til nok en nedstenging.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinesiske helsemyndigheter har rapportert om mer enn 300 smittetilfeller i de to storbyene, og mange butikker, restauranter og barer er pålagt å holde stengt.

De nyeste utbruddene, og responsen fra myndighetene, har skapt frykt for ytterligere restriksjoner i tida som kommer.

Kina er ett av få land i verden der myndighetene fremdeles slår hardt ned på smitteutbrudd i håp om å få kontroll på viruset. Flere mener landet bør gå bort fra en slik hard strategi og heller lære seg å leve med viruset, men de siste nedstengingene etterlater lite håp at dette vil skje i nærmeste fremtid.

– Jeg er så nervøs, pandemien har ødelagt ungdomstida mi, skriver en som bor i Shanghai på den kinesiske tjenesten Weibo, som ofte sammenlignes med Twitter.

En innbygger som AFP har snakket med, hevder folk ikke er redd for viruset lenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror ikke situasjonen vil bedre seg på kort sikt. Folk er ikke redd viruset lenger, men de er redd for myndighetene og for å bli sperret inne i hjemmet sine på nytt, sier han.

Siden helgen har det igjen blitt gjennomført massetesting i de to storbyene.

Myndighetene sier de nye nedstengingen kommer som følge av en oppsving i BA. 5-varianten av omikron. Denne varianten har større spredningsevne enn andre fordi den har større evne til å omgå immuniteten fra tidligere vaksinasjon og infeksjon.