Ukrainske soldater returnerer fra fronten: – Et helvete på jord

Illustrasjonsfoto. Russland har de siste dagene tatt kontroll over hele Luhansk fylke.
Illustrasjonsfoto. Russland har de siste dagene tatt kontroll over hele Luhansk fylke. Foto: NTB / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainske styrker har kjempet harde kamper i fylket Luhansk. Soldater som returnerer beskriver grusomme scener i kampen mot Russland på det som danner krigens østfront.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen klager over kaotisk organisering og problemer med mental helse etter nådeløs bombing. Andre hyller deres medsoldaters heltemot og sier at moralen er høy. Det skriver Associated Press (AP) som har intervjuet soldater som nylig returnerte fra østfronten. Soldatene befinner seg nå i byen Bakhmut i Ukraina.

«En nedbrent ørken»

I løpet av en måned hadde russiske stridsvogner omgjort det som tidligere var en by med 101.000 innbyggere til «en nedbrent ørken». Det sier løytnant Volodymyr Nazarenko til AP.

Nazarenko er nestkommanderende i den ukrainske nasjonalgardens Svoboda-bataljon. Etter ordre fra den militære ledelsen i landet trakk han og andre soldater seg ut av den «nedbrente ørkenen», byen Sievjerodonetsk.

– De bombet oss hver dag. Byen ble metodisk jevnet med jorden, sier offiseren.

Da soldatene fikk ordren om å trekke seg ut av byen 24. juni var de nærmest omringet. Russerne presset dem på tre kanter. Før retretten var byen en av to viktige byer i Luhansk-fylket som fortsatt var under ukrainsk kontroll.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen soldat fra Nazarenkos bataljon, Artem Ruban, hyller sine medsoldater for deres innsats på fronten. Samtidig forteller han om forferdelige forhold i Sievjerodonetsk.

– Hvis det fantes et helvete på jord, så var det i Sievjerodonetsk. Den indre styrken til guttene våre gjorde at de holdt byen til siste slutt, sa han til AP.

Søndag bekreftet ukrainske myndigheter også at Sievjerodonetsks naboby, Lysytsjansk, hadde falt. Dermed har Russland kontroll over hele Luhansk fylke, skriver NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under bildet)

En boligblokk i Sievjerodonetsks. Foto: Reuters / NTB
En boligblokk i Sievjerodonetsks. Foto: Reuters / NTB

En seier til tross for resultatet

– Det var ikke menneskelige forhold de måtte kjempe i. Det er vanskelig å forklare til dere her, hvordan de føler seg og hvordan det var der. De kjempet til siste slutt. Oppgaven var å bekjempe fienden, uansett hva, sier Ruban.

Løytnanten Nazarenko mener slaget var en seier, til tross for at russerne til slutt tok byen:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hæren deres led store tap, og angrepspotensialet deres ble utslettet, sier løytnanten.

De to soldatene mener moralen fortsatt er høy, og er sikre på at Ukraina vil vinne tilbake de tapte områdene, skriver AP.

Ikke alle er like optimistiske

– På TV viser de idylliske bilder fra fronten, solidariteten, hæren, men virkeligheten er veldig annerledes, sier soldaten Oleksiy, som ikke ønsket å oppgi etternavnet sitt

Han sier at bataljonen hans begynte å gå tom for ammunisjon etter tre uker, og at bombingen på et tidspunkt var så voldsom at soldatene ikke kunne reise seg i skyttergravene.

– Kommandantene bryr seg ikke om at du er psykisk brutt ned. Så lenge du har et fungerende hjerte, og armer og ben, blir du sendt ut igjen, sier han til AP.