Russland har erobret nok en by i Øst-Ukraina

Store deler av den ukrainske byen Lysytsjansk ligger i ruiner etter flere uker med harde kamper. Søndag melder Russland at byen er tatt av russiske og prorussiske separatiststyrker.
Store deler av den ukrainske byen Lysytsjansk ligger i ruiner etter flere uker med harde kamper. Søndag melder Russland at byen er tatt av russiske og prorussiske separatiststyrker. Foto: Oleksandr Ratushniak / Reuters/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukraina trekker seg ut av Lysytsjansk etter harde kamper, og Russland kontrollerer dermed hele Luhansk fylke. Samtidig meldes det om harde angrep på Slavjansk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De russiske okkupasjonsstyrkene var overlegne, og det ville fått «fatale konsekvenser» dersom ukrainerne skulle fortsatt å forsvare den østukrainske byen, heter det i meldingen fra generalstaben i Kyiv søndag kveld.

Også Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj erkjenner at byen har falt.

– Om kommandoen til vår hær trekker styrker fra enkelte steder der fienden har vist seg overlegen, dette gjelder spesielt Lysytsjansk, så betyr det bare én ting: Vi vil komme tilbake, takket være taktikken vår, takket være økte forsyninger av moderne våpen, sa han i en tale natt til mandag.

Da hadde Russland for lengst erklært at russiske styrker har tatt kontroll over Lysytsjansk og dermed hele Luhansk fylke i Donbas-regionen.

Full kontroll

Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu har underrettet president Vladimir Putin om at de russiske styrkene sammen med lokale separatistmilitser har tatt full kontroll over Lysytsjansk. De har dermed frigjort hele folkerepublikken Luhansk, heter det i kommunikeet fra det russiske forsvarsdepartementet, ifølge russiske nyhetsbyråer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainske styrker har i ukevis utkjempet harde kamper for å hindre russerne i å okkupere byen, slik de også gjorde med nabobyen Sievjerodonetsk.

Lysytsjansk var den siste lommen i Luhansk fylke som Ukraina fortsatt hadde kontroll over, og en russisk okkupasjon av byen vil være et viktig gjennombrudd for å ta kontroll over hele Donbas og andre deler av Øst-Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Motstridende meldinger

De siste dagene har det vært motstridende meldinger om statusen for Lysytsjansk. Guvernør i Luhansk, Serhij Hajdaj, erkjente søndag at russiske styrker hadde fått et fotfeste i byen, men hevdet at de fortsatt hadde kontroll.

Dagen før avviste Ukraina påstander fra de russisk-støttede separatistene om at byen var omringet og at de ukrainske styrkene var innelåst.

Men den amerikanske tenketanken Institute for the Study of War skrev i sin siste rapport at Lysytsjansk trolig var falt allerede lørdag, og at de ukrainske styrkene var trukket ut. De viste til verifiserte bilder av russiske soldater som spaserte rolig nord og sørøst i byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lysytsjansk ligger på en høyde og er dermed lettere å forsvare enn Sievjerodonetsk på den andre siden av elva. Lørdag opplyste Ukraina at russerne for første gang hadde klart å krysse elva, noe som skapte en ny trussel mot Lysytsjansk.

Fokus på Donbas

Luhansk og Donetsk er de to fylkene som utgjør Donbas. Siden russerne måtte trekke seg ut av områdene rundt Kyiv og Kharkiv, har de konsentrert seg om å få kontroll over de to fylkene.

I februar, dager før invasjonen av Ukraina, anerkjente Russland de to fylkene som uavhengige «folkerepublikker».

Fortsatt er store deler av Donetsk på ukrainske hender. Den neste byen som ligger an til å bli utsatt for en russisk offensiv, er Slavjansk. Der holder den ukrainske fylkesadministrasjonen for Donetsk til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slavjansk blir allerede utsatt for intens artilleriild, og søndag meldte byens ordfører om de kraftigste angrepene på lenge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Foreløpige tall fra dagens angrep: Seks døde, 15 sårede. Blant de døde er det et barn, sa ordfører Vadim Ljakh på Facebook.

Ifølge ukrainske medier sto et av byens markeder i brann som følge av angrepene.

Talsperson Tetjana Ignatsjenko i Donetsk fylke gjentar oppfordringen til innbyggerne om å forlate området, ettersom frontlinjen bare er få kilometer unna.

Russiske baser angrepet

I helgen ble også den russiskokkuperte byen Melitopol rystet av en serie kraftige eksplosjoner, trolig et ukrainsk angrep mot baser i byen.

Melitopols ukrainske ordfører Ivan Fedorov sier minst 30 raketter ble avfyrt mot en av de fire militærbasene i byen, og at basen er satt ut av drift. Opplysningene kunne ikke verifiseres av uavhengige kilder.

Han sier at militært utstyr og flere oljedepoter ble truffet, noe som førte til en rekke eksplosjoner i timene etterpå, og at et russisk tog med forsyninger til okkupasjonsstyrkene sporet av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Melitopol ligger i Zaporizjzja fylke og ble okkupert av russiske styrker kort etter den russiske invasjonen av Ukraina i februar.

Anklager Ukraina

Samtidig anklager Russland Ukraina for å ha avfyrt raketter mot den russiske byen Belgorod, ikke langt fra grensa til Ukraina, i helgen. Minst fire personer skal ha blitt drept.

– Russisk luftvern skjøt ned tre Totsjka-U klasemissiler som var avfyrt av ukrainske nasjonalister mot Belgorod. En av dem falt ned på et hus, sa en talsmann for det russiske forsvarsdepartementet, Igor Konasjenkov.

Han sier at russiske styrker også skjøt ned to ukrainske droner «fullastet med eksplosiver» som var på vei mot den russiske byen Kursk.

Tidligere søndag opplyste guvernøren i Belgorod, Vjatsjeslav Gladkov, at minst fire mennesker ble drept og fire såret i en serie eksplosjoner i byen. Elleve boligblokker og 39 hus i fem gater i byen ble skadd i eksplosjonene, ifølge Gladkov.

Russland har flere ganger anklaget Ukraina for å angripe russisk territorium, særlig i Belgorod fylke. Ukraina avviser anklagene.