Ukraina ber Tyrkia stanse russisk lasteskip

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukraina ba fredag Tyrkia stanse et russisk lasteskip som ukrainerne sier la ut fra den russisk-okkuperte havnebyen Berdjansk, trolig med en kornlast om bord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skipet Zjibek Zjolij, som seiler under russisk flagg, ligger for anker rett utenfor den tyrkiske svartehavshavna Karasu. Den hadde transponderne slått av til like før den kom til Karasu, og kunne derfor ikke spores.

Ukrainas Tyrkia-ambassadør, Vasyl Bodnar, anklaget i juni Tyrkia for å kjøpe korn som Russland beslagla under invasjonen. Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu sier de undersøker anklagene, men foreløpig ikke har funnet stjålet ukrainsk korn.

Plyndrer ukrainske åkre

Lederen for den russiske okkupasjonsadministrasjonen i det sørøstlige Ukraina, Jevgenij Balitskij, sa torsdag at de har åpnet en ny sjørute over Svartehavet fra Berdjansk, og at det første skipet med 7.000 tonn korn har satt seil med kurs for «vennligsinnede land». Zjibek Zjolij har kapasitet til å frakte rett over 7.000 tonn korn.

Berdjansk og farvannene langs Azovhavet har stort sett vært under russisk kontroll siden mars, kort etter invasjonen. Okkupasjonsstyrkene sier de har «nasjonalisert» statlig infrastruktur og kjøper korn fra bøndene, mens Ukraina hevder at russerne stjeler og eksporterer korn for å finansiere krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Analyse spår svak høst

For tiden vokser det rundt 22 millioner tonn på åkrene i Ukraina, en nedgang på 17 prosent sammenlignet med det årlige gjennomsnittet de siste fire årene, ifølge analysene landbruksgrossisten BayWa har gjort.

De har gjort analysen på bakgrunn av data fra satellittbilder tatt av Ukraina.

Nedgangen i avlingene vil føre til at det mangler rundt 20 tonn hvete på det globale markedet, ifølge BayWa-sjef Klaus Josef Lutz.

I tillegg til de dårligere avlingene vil også transport av korneksport bli et problem.

– Uten at havnene blir åpnet vil ikke kornet komme seg ut av landet, sier Lutz, og refererer til den russiske blokaden av de ukrainske havnene.