Streik fører til kaos ved franske flyplasser

Reisende måtte frakte bagasjen til terminalbygget selv, etter at streikevakter stengte en vei inn mot Charles de Gaulle fredag.
Reisende måtte frakte bagasjen til terminalbygget selv, etter at streikevakter stengte en vei inn mot Charles de Gaulle fredag. Foto: Thomas Padilla / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Charles de Gaulle og andre franske flyplasser står overfor store utfordringer ettersom ansatte streiker for høyere lønn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Streik er det siste problemet som har rammet globale flyplasser denne sommeren når flytrafikken tar seg opp igjen etter to år med pandemi.

Frankrike har til nå vært spart for mye av kaoset med forsinkelser og venting som er utspilt seg ved flyplasser i London, Amsterdam og andre store europeiske byer.

Men fredag forsøkte ansatte ved flyplassene å bevisstgjøre smerten av lav lønn og høy inflasjon med å forlatte arbeidsplassen på den første store dagen i Frankrikes sommerreise-sesong.

Blokkerte vei til flyplassen

Ifølge Frankrikes sivile luftfartsmyndighet ble 17 prosent av flyene fra Charles de Gaulle og Orly flyplasser i Paris innstilt mellom klokken 7 og 14 fredag, de fleste av dem kortreiste ruter.

Flere hundre arbeidere iført fagforeningsvester blokkerte en vei inn mot Charles de Gaulle og tvang passasjerer til å dra koffertene sine til fots langs en omkjøringsvei for å nå terminalene. Det ble også holdt protester på Orly, sør for hovedstaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inne på flyplassene møtte passasjerene store folkemengder og forsinkelser ved innsjekking, passkontroll og sikkerhetsstasjoner.

– Har forverret seg dramatisk

I tillegg til lønnsøkninger ber arbeiderne om en rekrutteringsplan for å få flyplassbemanning tilbake til nivåer før pandemien.

Flyselskaper og flyplasser kuttet kraftig i arbeidsplasser under pandemien og har slitt med holde tritt med den stigende etterspørselen fra reiselystne.

– Flyplassaktiviteten har nådd 95 prosent av nivået før pandemien, bortsett fra at vi nå har 20.000 færre ansatte på Charles de Gaulle. Arbeidsforholdene har forverret seg dramatisk, sa Nicolas Pereira, en streikende flyplassarbeider.

De ansatte ved flyplassen i Paris krever en lønnsøkning på seks prosent med tilbakevirkende kraft til 1. januar, mens ledelsen har foreslått tre prosent. Brannmenn ved flyplassen er også i streik, noe som fører til at flere rullebaner må stenge.

Fagforeningene har sagt at streiken kan vare til søndag.