Åtte drept i protester i Sudan

Demonstranter protesterte i gatene i Khartoum torsdag mot militærstyret i landet. Foto: Marwan Ali / AP / NTB
Demonstranter protesterte i gatene i Khartoum torsdag mot militærstyret i landet. Foto: Marwan Ali / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst åtte mennesker ble drept av sikkerhetsstyrkene under store demonstrasjoner mot Sudans militærstyre i Khartoum torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetsstyrkene slo til med tåregass og sjokkgranater for å spre titusener av demonstranter som deltok i protestene. De krevde slutt på militærstyret.

Minst seks av de åtte drepte ble skutt – i brystet, i hodet eller i ryggen, ifølge helsepersonell.

Torsdagens protester skjedde på årsdagen for et tidligere kupp i 1989, som tok makten fra landets siste valgte sivile regjering og innledet tre tiår med Omar al-Bashirs styre.

Torsdagens protester skjedde også på årsdagen for 2019-demonstrasjonene som krevde at militærstyret, som da hadde styrtet al-Bashir, avga makten til sivile.

Ifølge nyhetsbyrået AFPs korrespondenter sang demonstrantene torsdag «Ned med Burhans styre», med henvisning til general Abdel Fattah al-Burhan, som tok makten i et kupp i fjor.

– Selv om vi dør, skal ikke de militære styre oss, ropte demonstrantene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge AFP ble internett og telefonlinjer kuttet torsdag morgen, et tiltak sudanske myndigheter ofte setter i verk for å hindre massesamlinger.

Sudans militære grep makten i et kupp våren 2019. Etter store demonstrasjoner gikk kuppmakerne med på å ta representanter for sivilsamfunnet inn i en overgangsregjering. Den ble avsatt i et nytt kupp i oktober i fjor.

Siden har protestene i landet vært store, og minst 111 mennesker er drept.