EU-kilder: Blokaden av Kaliningrad kan bli opphevet

Det kan se ut til at godstrafikken til Kaliningrad gjennom Litauen blir gjenopprettet, og at handelen kan gå som normalt igjen i løpet av noen dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske eksklaven Kaliningrad er avhengig av jernbaner og veier gjennom Litauen for de fleste varer, og har vært avskåret fra godstransport fra Russland siden 17. juni.

Godstransporten til Kaliningrad ble stoppet som følge av EUs sanksjoner mot Russland, på grunn av invasjonen av Ukraina. Men nå ser det ut til at det blir forhandlet fram en kompromissavtale, som gjør at godstransporten kan gå som normalt igjen i løpet av noen dager, skriver Reuters.

Flere baltiske stater og Tyskland, som har soldater i Litauen, har fryktet at Russland kan bruke militærmakt for å pløye en landkorridor gjennom Litauen hvis ikke handelen til Kaliningrad blir gjenopprettet.

Europeiske tjenestemenn er derfor i samtaler om å frita Kaliningrad fra sanksjonene. Enkelte mener dette kan utfordre EUs sanksjonspolitikk ovenfor Russland.

– Sanksjoner må håndheves, og eventuelle beslutninger som tas bør ikke undergrave troverdigheten og effektiviteten til EUs sanksjonspolitikk, sier en talsperson.